CZ EN

Rekordní prodej areálu na náměstí Republiky vynesl 790 milionů (Tisková zpráva ÚZSVM)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes prodal ve veřejné dražbě za 790 milionů korun administrativně komerční areál budov na náměstí Republiky v Praze.

„Dnešní prodej areálu na náměstí Republiky považuji za zcela mimořádný úspěch. Jedná se o rekordní částku z prodeje nemovitostí za celou historii našeho úřadu. Přípravě dražby jsme v letošním roce věnovali maximální úsilí,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Veřejná dražba proběhla přímo v prodávaném areálu a zúčastnili se jí tři zájemci, kteří museli dopředu složit jistinu ve výši 10 milionů korun. Ta bude oběma neúspěšným účastníkům dražby vrácena do dvou dnů ode dne konání dražby, vítězi se tato částka odečte od výsledné ceny. Vítěz dražby, který za areál nabídl nejvyšší částku ve výši 790 milionů korun, musí tuto sumu uhradit do 60 dnů od skončení dražby. Navíc státní rozpočet obdrží i 31,6 mil Kč z daně z nabytí nemovitých věcí. Celkem tak připadne do státního rozpočtu 821,6 mil. Kč.

„Ještě před rokem v budově sídlili například úředníci městského úřadu Brandýs nad Labem, část budovy byla nevyužívaná a také náklady na provoz a údržbu byly enormní. Když si každý resort přestane držet nepotřebné budovy, prodají se a bude se investovat do energeticky úsporných opatření, státní rozpočet ušetří miliardy ročně,“ řekl ministr financí Andrej Babiš s tím, že proces prodeje areálu po celou dobu osobně prioritně sledoval.

Ke spolupráci při přípravě prodeje přizval ÚZSVM i Ministerstvo zahraničních věcí a agenturu CzechInvest, aby prostřednictvím svých zahraničních zastoupení propagovaly prodej tohoto lukrativního areálu v samém historickém centru Prahy. ÚZSVM se rovněž obrátil na představitele 74 zastupitelských úřadů cizích států sídlících v Praze se žádostí o podporu při propagaci u potencionálních klientů v jejich zemích.

Vydražený komplex tvoří dvě budovy o výměře půdorysu 2 925 m2. Budova č. p. 1037 je půdorysného tvaru „U“, má tři nadzemní podlaží a podkroví. Druhá budova, jež nemá své vlastní číslo popisné, je umístěna v ulici Hybernská a má také tři nadzemní podlaží. Komplex byl doposud využíván k administrativním a obchodním účelům.

Areál se nachází naproti Obecnímu domu – světoznámé perle secesního umění, v těsné blízkosti historické Prašné brány Starého města pražského. Vybudován byl okolo roku 1600 v barokním slohu jako konvent mnichů irského ritu – Hyberniánů.


Zdroj: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - http://www.uzsvm.cz/tiskove-zpravy-309-0-85/rekordni-prodej-arealu-na-namesti-republiky-vynesl-790-milionu-121390/ 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.