CZ EN

Státní dluh ve druhém čtvrtletí letošního roku opět poklesl

Ministerstvo financí zveřejňuje pravidelnou Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky. V průběhu druhého čtvrtletí roku 2015 pokračoval pokles korunové hodnoty státního dluhu, který během prvního pololetí letošního roku poklesl již o 0,65 mld. Kč, přičemž v samotném druhém čtvrtletí šlo o 77 mil. Kč.

Jedná se potvrzení příznivého trendu vývoje státních financí České republiky, který započal v roce 2014, kdy se poprvé od roku 1995 podařilo dosáhnout meziročního poklesu státního dluhu.

„K poklesu státního dluhu došlo díky efektivnímu řízení likvidity státu, obezřetnému přístupu ke způsobu financování a řízení státního dluhu a v neposlední řadě i díky příznivému výsledku hospodaření státního rozpočtu,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Pokles státního dluhu má pozitivní dopad také na úrokové výdaje spojené se státním dluhem, které byly v roce 2014 nižší o 2,3 mld. Kč oproti roku 2013. Pokles úrokových výdajů je očekáván i v roce 2015. 

Dokument ke stažení

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.