CZ EN

Finanční správa otevřela data o dotacích

Společná tisková zpráva Ministerstva financí a Finanční správy

Finanční správa ve spolupráci s Ministerstvem financí učinila další krok ke zvýšení transparentnosti poskytování a využívání účelových výdajů ze státního rozpočtu. Veřejnost má nově k dispozici datovou sadu Centrální evidence dotací z rozpočtu podle zásad otevřených dat.

„Občané díky otevření evidence získávají další možnost kontrolovat, zda stát nakládá s penězi z jejich daní účelně a hospodárně. Nedostatečná transparentnost dotací v minulosti často vedla k jejich zneužívání. Její zvýšení pomůže toto riziko minimalizovat,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Centrální evidence dotací z rozpočtu (CEDR) eviduje údaje o dotacích, návratných finančních výpomocích a ostatních transferech poskytovaných na základě zákona o rozpočtových pravidlech ze státního rozpočtu, státních fondů, státních finančních aktiv a Národního fondu, a o jejich příjemcích.

„Údaje do evidence povinně zaznamenávají poskytovatelé těchto prostředků, případně je přenáší z jiných evidencí. Veřejná kontrola těchto dat výrazně přispěje ke zvyšování jejich kvality, což je naší prioritou,“ vysvětlil generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Údaje je možné volně kopírovat, modifikovat a distribuovat. Data jsou publikována ve formátu RDF v nejvyšším 5. stupni dle specifikace otevřenosti datových sad jako propojená data. Datové sady jsou dostupné na adrese http://cedropendata.mfcr.cz/ a také v katalogu otevřených dat Ministerstva financí.

V datech je možné nalézt informace o vyplacených dotacích, návratných finančních pomocích a obdobných transferech v celkovém objemu 4,5 bilionu Kč od roku 1999. Ukázka obsahu otevřených dat v CEDR III je přiložena v tabulce.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.