CZ EN

Ministerstvo financí posiluje transparentnost makroekonomických prognóz

Na rozpočtový proces jsou v rámci Evropské unie kladeny stále vyšší nároky z hlediska efektivnosti a veřejné kontroly. Jedním ze stěžejních předpisů v této oblasti je směrnice Rady (EU) 2011/85/EU ze dne 8. listopadu 2011 o požadavcích na rozpočtové rámce členských států. Ta kromě jiného vyžaduje nezávislé hodnocení makroekonomických prognóz určených pro rozpočtové a fiskální plánování.

Směrnice by měla být primárně transponována souborem tří právních předpisů o rozpočtové odpovědnosti, které jsou v současné době projednávány v Poslanecké sněmovně. Vzhledem k tomu, že se Ministerstvo financí snaží o co největší transparentnost a má zájem na nestranných a objektivních makroekonomických prognózách, bude do okamžiku schválení zmíněných zákonů a zřízení Výboru pro rozpočtové prognózy nechávat externě hodnotit své makroekonomické prognózy odborníky nezávislými na vládních institucích. Hodnocení ministerstvo zohlední ve svých prognostických pracích. Pouze hodnocené predikce pak budou východiskem pro státní rozpočet a střednědobý rozpočtový výhled.

Hodnocení bude transparentně publikováno a přikládáno ke stěžejním fiskálním a rozpočtovým dokumentům, jako jsou Konvergenční program ČR, návrh státního rozpočtu a návrh střednědobého rozpočtového výhledu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.