CZ EN

Agentura Standard & Poor’s ocenila přebytek hospodaření České republiky

Ratingová agentura Standard & Poor’s ve svém nejnovějším hodnocení České republiky potvrdila její ratingové stupně pro domácí i cizí měny se stabilním výhledem. Rating dlouhodobých devizových závazků zůstal na stupni AA- a hodnocení závazků v domácí měně přetrvává na mírně vyšší úrovni AA. Výhled ratingů zůstává stabilní, což znamená, že agentura se hodnocení v dohledné době nechystá změnit. Agentura tak navázala na nedávné hodnocení Moody's, která také potvrdila České republice rating A1 se stabilním výhledem, čímž také potvrdila její výsostnou pozici nejen v rámci regionu střední a východní Evropy.

Agentura vyzdvihla, že dle jejího odhadu dosáhla Česká republika v roce 2016 přebytku hospodaření nejenom na úrovni státního rozpočtu, ale i za celý vládní sektor, a to ve výši 0,5 % HDP. K tomuto výsledku přispěly zejména vyšší daňové příjmy jako výsledek pozitivních efektů opatření přijímaných v této oblasti. Mezi silné stánky řadí diverzifikovanou ekonomiku, stabilní institucionální prostředí a v neposlední řadě mírné veřejné zadlužení s možností jeho refinancování na domácím trhu. V oblasti čistého dluhu veřejných financí očekává agentura, že při současném kurzu fiskální politiky by mohl do roku 2020 poklesnout směrem k hodnotě 32% HDP.

Agentura si všímá také dlouhého procesu schvalování zákonů o rozpočtové odpovědnosti, které mají mj. přispět k proticyklickému působení fiskální politiky a zamezit nadměrnému zadlužování budoucích generací. Klíčový význam legislativy zakotvující striktní fiskální pravidla je spatřován zejména v kontextu stárnutí populace, což je hlavní riziko identifikované pro dlouhodobou udržitelnost veřejných financí v případě české ekonomiky. Jakékoli zpomalení či zpožďování strukturálních a fiskálních reforem by mohlo ohrozit efektivnost, stabilitu a předvídatelnost hospodářské politiky a mít dopad také na kreditní hodnocení České republiky. Soubor zákonů k rozpočtové odpovědnosti, který Poslanecká sněmovna schválila v minulém týdnu, a přehlasovala tak senátní veto, tvoří základní stavební kámen těchto reforem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.