CZ EN

Den zdraví a sportu na Ministerstvu financí

Přes 700 zaměstnanců Ministerstva financí a jejich rodinných příslušníků se o první červnové sobotě sešlo v pražských Vojanových sadech, kde pro ně resort přichystal ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí Střešovice bohatý program zaměřený na zdraví a sport. „Uvítal jsem tuhle příležitost, abych se trochu seznámil se zaměstnanci při neformální, volnočasové akci,“ okomentoval svou účast nový ministr financí Ivan Pilný, který před polednem nazul běžeckou obuv a společně s 26 dalšími běžci absolvoval dvoukilometrový závod po Kampě. „Běh naštěstí nebyl moc dlouhý, jinak by se nejspíš zase hledal nový ministr,“ prohlásil s humorem Ivan Pilný v cíli dvoukilometrového závodu po Kampě a podél Čertovky. „Řídím se zásadou ´Ve zdravém těle, zdravý duch´, proto mě těší, že prakticky všichni, kdo přišli, se do sportování aktivně zapojili“, uvedl ministr Pilný, který se ve volném čase vedle běhání věnuje také tenisu.

„Kondici zaměstnanců ministerstva mohu vesměs pochválit,“ usmál se Ivan Jeřábek, náměstek ředitele střešovické nemocnice (ÚVN), která byla Ministerstvu financí odborným partnerem při pořádání akce. „Sedavé úřednické zaměstnání znamená velkou jednostrannou zátěž zejména pro páteř a oči namáhané počítačem. Ve volném čase je proto ideální kompenzovat tuto zátěž pohybem v podobě procházek do zeleně a/nebo sportování. Ideální je plavání, které posiluje páteř a prospívá i psychice, pomáhá odbourávat stres,“ vysvětlil doktor Jeřábek.

Běžecký závod se konal rovněž v kategorii děti, a to za hlasitého povzbuzování rodičů. Každý z více než čtyřiceti malých běžců si vedle sportovního zážitku odnesl medaili, omalovánky, pexeso a další drobné dárky. Vedle běhu si mohli návštěvníci sportovního dne zahrát volejbal, badminton nebo pétangue, vyzkoušet si hod koulemi spin ladder, házení létajícím talířem či žonglování. Pracovníci střešovické nemocnice otevřeli dvanáct stánků, kde návštěvníkům radili ohledně prevence a osvědčených postupů proti zdravotním komplikacím, které mohou vyplývat z jejich zaměstnání a životního stylu.

„Mnoho úředníků má bohužel při sezení nesprávné návyky, a proto jednostranně zatěžují páteř především v oblasti krční a bederní. Měli by proto dbát na přiměřenou výšku židle, vzdálenost od monitoru a sedět v rovné pozici,“ uvedla fyzioterapeutka Růžena Hlavičková, která hovořila k zájemcům na téma „Aby záda nebolela“ v rámci přednáškového bloku pořádaného uvnitř budovy. Další části se věnovaly např. správné výživě, odvykání kouření, dárcovství krve a kostní dřeně nebo kůži a působení UV záření.

U stánků ve Vojanových sadech se zájemci mohli naučit např. správným technikám čistění zubů a mytí rukou, nechat si změřit krevní tlak, vyšetřit kožní znaménka nebo si procvičit poskytování první pomoci. Vedle zaměstnanců samotného ministerstva se sportovního dne zúčastnili také pracovníci resortních organizací; Finanční správy, Celní správy nebo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Řada zaměstnanců z regionálních pracovišť spojila účast na sportovním dni s víkendovou návštěvou Prahy a zároveň uvítala možnost setkat se v příjemném malostranském parku s kolegy, které do té doby znala jen po telefonu nebo e-mailu.

„Pestré zapojení a aktivní účast mnoha kolegů i s rodinami včetně mimopražských nás těší a do budoucna zavazuje. Po loňském dni otevřených dveří pro veřejnost jsme poprvé uspořádali také volnočasový program pro zaměstnance a ohlasy jsou jen pozitivní. Byl bych rád, aby se tyto akce staly na ministerstvu standardem v rámci zlepšování vztahu úřadu vůči veřejnosti i vůči našim vlastním zaměstnancům,“ zhodnotil Den zdraví a sportu mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.