CZ EN

Podnikatelé a odborníci rozhodli: Elektronická evidence tržeb je druhým nejlepším zákonem roku 2016

Modernější komunikace se státní správou a efektivnější výběr daní, který může narovnat podnikatelské prostředí. To jsou hlavní důvody, které nominovaly elektronickou evidenci tržeb mezi šestici klíčových zákonů loňského roku.

 

V anketě Zákon roku, kterou již osmým rokem pořádá společnost Deloitte Legal, měli rozhodující hlasy zejména podnikatelé a zástupci odborné veřejnosti. Na základě jejich hlasování se EET stala druhým nejlepším zákonem roku 2016.

„Umístění zákona o evidenci tržeb mezi těmi nejlepšími na základě hlasování podnikatelské veřejnosti mě velice těší. Ukazuje se tím, že hysterie kolem zavedení EET, zejména ze strany opozičních politiků, byla jen uměle nafouknutá bublina bez reálného opodstatnění. EET totiž funguje a rovná podnikatelské prostředí,“ uvádí ministr financí Ivan Pilný.

Slavnostního vyhlášení výsledků ankety se zúčastnila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová. „Děkuji podnikatelům, že vnímají evidenci tržeb jako pozitivní opatření, které podnikatelům pomáhá a nikoliv škodí. Úspěšné fungování EET je dáno také tím, že valná většina z nich se dokázala vypořádat s každodenními dezinformacemi a řádně se na evidenci tržeb připravila,“ hodnotí náměstkyně.

V rámci projektu si mohou drobní podnikatelé uplatnit slevu na dani ve výši 5 000 Kč. U stravovacích služeb a nealkoholických nápojů došlo je snížení sazby DPH o třetinu. Těmito kroky se Ministerstvo financí ve spolupráci s Finanční správou snaží podnikatelům poskytnout maximální pomoc při přípravách a fungování evidence tržeb. Z čísel rezortu, ale i z nezávislých statistik vyplývá, že tato pomoc plní svůj účel. Podle Českého statistického úřadu za letošní první čtvrtletí vzrostly tržby v sektoru stravování meziročně o 21,3 procenta. Navíc průzkumy ukazují, že v oblasti stravování a pohostinství stoupl počet firem. „Tím, že se díky evidenci tržeb zlepšuje podnikatelské prostředí, je vstup do podnikání lehčí. Ti, kteří se dnes rozhodnou začít podnikat, se už nemusí bát, že budou soutěžit s nekalou konkurencí,“ doplňuje Alena Schillerová.

Do systému EET bylo doposud zasláno téměř 1,7 miliardy účtenek, přičemž celková přiznaná suma činí téměř 600 miliard Kč. Aktuálně je do evidence zapojeno téměř 151 tisíc subjektů. Samotný IT systém po technické stránce funguje plynule a bez problémů, ve špičce zpracuje přes 1,5 milionu účtenek za hodinu. Průměrná doba odezvy, kterou potvrzují i nezávislá měření, se pohybuje okolo desetiny vteřiny.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.