CZ EN

Podrobný přehled o hospodaření měst sdíleně, pro každého a zdarma

Ministerstvo financí představilo svou novou aplikaci Cityvizor, která nabízí městům a obcím možnost jednoduše vizualizovat jejich data o hospodaření a dávat je do kontextu takovým způsobem, aby byla srozumitelná pro širokou veřejnost.

Aplikaci nabízíme zdarma všem městům a obcím, které se budou chtít zapojit. Je postavena na principu sdílené služby a její provoz a podporu bude zajišťovat spolek Otevřených měst, který dlouhodobě podporuje myšlenku sdíleného softwaru mezi samosprávami a podílel se i na vývoji. Aplikace je dostupná na adrese https://cityvizor.cz/.

„Zapojení měst je čistě dobrovolné. Naším cílem je jim nabídnout možnost otevřít hospodaření, aniž by museli řešit další IT zakázku bez jasného výsledku. Výhodou aplikace je, že je velmi jednoduchá, přehledná, rychlá a intuitivní,“ vypočítává náměstek sekce Finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek, pod kterého spadá agenda otevřených dat. „Je tak podstatně jednodušší se dostat k informacím, které potřebujete. Uživatelskou přívětivost považujeme za nutnou součást přístupného úřadu,“ doplňuje náměstek.

Na rozdíl od standardních rozklikávacích rozpočtů, pracuje Cityvizor s daty tak, aby si mohl každý i bez znalosti složité rozpočtové struktury, jednoduše najít konkrétní projekty a vše, co se k nim váže. Je možné se dostat až na detail konkrétní faktury. Občan tedy může zjistit, komu, kolik a za co město zaplatilo, například za opravu chodníku. Nezbytnou součástí jsou informace a data z úředních desek nebo také z registru smluv. Aplikace je postavená na otevřených datech a Ministerstvo financí chce tímto i ukázat potenciál otevřených dat a možnosti jejich dalšího využití.

Ministerstvo financí uvolnilo zdrojové kódy aplikace jako open source pod licencí GNU GPL v3 . „To v praxi znamená, že se každý může podílet na rozvoji a přispívat k vylepšování funkcionalit. V České republice je zhruba 6,5 tisíce obcí a potenciál využití je obrovský. I proto předpokládáme, že se najdou nadšenci z řad obcí nebo veřejnosti, kteří nám s rozvojem pomůžou," dodává tvůrce aplikace Martin Kopeček.

Města, která mají zájem se zapojit, mohou napsat na speciální adresu cityvizor@otevrenamesta.cz. Velká výhoda je i v jednoduchosti zapojení. Pro to, aby bylo dané město zapojeno je potřeba pouze vyexportovat data v předem určené struktuře a následně je nahrát přes webový prohlížeč do aplikace.

Projekt je zatím v pilotní fázi a jsou zapojeny Nové Město na Moravě, Černošice a do konce měsíce se přidají Praha 7 a Brno-střed.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.