CZ EN

Proti praní špinavých peněz bude nadále bojovat Finanční analytický úřad

K 1. lednu 2017 byl zákonem č. 368/2016 Sb., novelizujícím zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu zřízen Finanční analytický úřad.

Úřad bude plnit funkci finanční zpravodajské jednotky pro Českou republiku, kterou doposud vykonával odbor Ministerstva financí – Finanční analytický útvar. K této změně došlo i na základě doporučení výboru Moneyval Rady Evropy, který navrhl posílit legislativně nezávislost a samostatnost. Jako organizační složka státu bude FAÚ součástí rozpočtové kapitoly MF a samostatnou účetní jednotkou.

„Finanční analytický útvar se za svou dvacetiletou existenci může pochlubit skvělými výsledky. Například v roce 2015 se mu povedlo zajistit finanční prostředky z trestné činnosti ve výši 5,5 miliardy korun. Tuto změnu vítám a věřím, že i s novým názvem a s větší samostatností bude mít úřad úspěšné výsledky,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Mezi hlavní úkoly Finančního analytického bude patřit příjem a analýza oznámení o podezřelých obchodech od povinných osob a dalších podnětů, kontrolní činnost a vedení řízení o přestupcích a správních deliktech, právní agenda spojená s přípravou předpisů v oblasti boje proti praní špinavých peněz, financování terorismu a mezinárodních sankcí či spolupráce s více než 150 partnerskými zpravodajskými jednotkami z celého světa.

Veškeré informace spojené s fungováním nového úřadu jsou k dispozici na jeho webových stránkách www.financnianalytickyurad.cz.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.