CZ EN

Veřejné finance jsou poprvé v historii v přebytku

Poprvé od roku 1995 hospodařily vládní instituce v loňském roce s přebytkem a to ve výši 29,3 mld. Kč. Jedná se o 0,62 procenta HDP, v roce 2015 skončily veřejné finance v deficitu rovnající se 0,63 procenta HDP. Dluh sektoru vládních institucí poklesl o 81,4 mld. Kč na 1 754,9 mld. Kč a tím dosáhl úrovně 37,2 % HDP, poměr se meziročně snížil o 3,1 procentního bodu.

Kromě ekonomického růstu stojí za zlepšením hospodaření sektoru vládních institucí řada nových opatření v boji proti daňovým únikům. Daňové příjmy, včetně příspěvků na sociální zabezpečení, meziročně vzrostly akruálně o 5,8 % a představují více než 90 mld. Kč. „Příznivý vývoj kondice veřejných financí odpovídá pozitivnímu trendu ve vývoji státního dluhu, který se od roku 2014 snížil o 70 mld. Kč,“ uvádí ministr financí Andrej Babiš.

Nárůst výběru DPH ve výši 6,2 % téměř dvojnásobně předstihl 3,5%ní nárůst spotřeby domácností. Vysoké tempo růstu vykázala i daň z příjmu fyzických osob (9,4 %) a také příspěvky na sociální a zdravotní pojištění, které včetně plateb za státního pojištěnce vzrostly o 6,1 %. „Pozitivní vliv mělo mimo jiné zvýšení minimální a zaručené mzdy o 7,6 % a také zavedení první fáze elektronické evidence tržeb,“ dodal A. Babiš. U zdanění kapitálu, kam spadá především daň z příjmů právnických osob, byl znatelný pokles ziskovosti firem, v jehož důsledku došlo k růstu výnosů daně z příjmů právnických osob pouze o 2,7 %.

Pro rok 2017 Ministerstvo financí odhaduje přebytek 0,4 % HDP a pokles dluhu sektoru vládních institucí až na 36 % HDP.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.