CZ EN

Agentura Scope Ratings potvrdila ČR vysoký rating

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrdila vysoké hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky. Rating pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách ponechala na úrovni AA se stabilním výhledem.

Stala se tak v krátké době po Standard & Poor’s již druhou mezinárodní ratingovou agenturou, která Českou republiku ocenila tímto velmi prestižním stupněm hodnocení.

Jako klíčové faktory pro udělení ratingu uvádí agentura Scope Ratings diverzifikovanou ekonomiku České republiky, zdravé veřejné finance a bankovní systém. Oceňuje současný růst české ekonomiky, který pro rok 2017 odhaduje na úrovni 4,3 % a pro rok 2018 očekává jeho další pokračování na úrovni 3,0 %. Co se týče celkového salda sektoru veřejných financí, pro loňský i letošní rok agentura očekává v souladu s fiskálním výhledem Ministerstva financí z loňského listopadu jeho další setrvání v přebytku. Potřebu financování ve výši cca 7 % HDP tak bude možné bez komplikací pokrýt na finančním trhu, přičemž úrokové výdaje se budou i nadále nacházet pod 1 % HDP. Také co se týče měnové a refinanční struktury státního dluhu, její relativně příznivé nastavení přispívá k udržitelnému financování státu.

„Agentura ve svém hodnocení vyzdvihuje obezřetnou fiskální politiku vlády, pokračující fiskální konsolidaci a upevňování fiskálního rámce, včetně ustavení nezávislé Národní rozpočtové rady, což se jednoznačně podílí na dalším poklesu už tak nízké úrovně zadlužení České republiky, o který se na Ministerstvu usilovně snažíme od konce roku 2013,“ uzavírá náměstek ministryně financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.