CZ EN

Fúze Českého Aeroholdingu a Letiště Praha dokončena

Dnes byl formálně zápisem do obchodního rejstříku dokončen proces vnitrostátní fúze sloučením společností Český Aeroholding, a.s., a Letiště Praha, a. s. Spojením obou subjektů je dovršeno zjednodušení vnitrofiremních vztahů a procesů, což přinese větší efektivitu fungování Letiště Praha a snížení administrativní zátěže. Nástupnickou společností Českého Aeroholdingu se stává Letiště Praha, přičemž výkonem akcionářských práv ve společnosti Letiště Praha zůstává jménem České republiky pověřeno Ministerstvo financí.

K fúzi dochází na základě rozhodnutí vlády o schválení záměru fúze z května letošního roku a z následného rozhodnutí jediných akcionářů zúčastněných společností.

„Důvodem vnitrostátní fúze sloučením společností byl záměr zefektivnit výkon vlastnických práv státu ve strategicky významné společnosti, jakou Letiště Praha bezesporu je, a zároveň snaha odstranit administrativní zátěž spojenou s chodem více oddělených společností a tím snížit provozní náklady,“ vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová.

Dnem zápisu fúze sloučením do obchodního rejstříku zaniká společnost Český Aeroholding, a. s. Její jmění, včetně práv a povinností z pracovněprávních vztahů a práv a povinností ze smluvních vztahů přechází dnem zápisu na nástupnickou společnost, kterou se stává Letiště Praha.

Jediný akcionář společnosti Český Aeroholding, tj. Ministerstvo financí, se stává jediným akcionářem společnosti Letiště Praha, a to z důvodu zachování kontinuity a s ohledem na fakt, že Ministerstvo financí disponuje specializovaným útvarem vykonávajícím akcionářská práva ve společnostech strategického významu.

Jediný akcionář dosavadní společnosti Český Aeroholding obdržel za akcie Českého Aeroholdingu všechny akcie Letiště Praha, jejichž reálná hodnota po fúzi sloučením odpovídá reálné hodnotě vyměňovaných akcií Českého Aeroholdingu. Podle stanov nástupnické společnosti bude mít dozorčí rada Letiště Praha šest členů, z toho dva členy volené zaměstnanci. Představenstvo má pět členů.

„Velmi vítáme, že se podařilo úspěšně završit celý proces fúze Českého Aeroholdingu a Letiště Praha, na kterém jsme soustavně pracovali v průběhu dvou uplynulých let. Fúze sloučením společností výrazně přispěje k ještě efektivnějšímu řízení Letiště Praha, které několik let po sobě vykazuje výrazný provozní a hospodářský růst,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Dosavadní dceřiné společnosti Českého Aeroholdingu Czech Airlines Technics, a.s., a Czech Airlines Handling, a.s., se okamžikem účinnosti fúze stávající dceřinými společnostmi Letiště Praha.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.