CZ EN

Ministerstvo financí uzavřelo se společností UBER daňové memorandum

Celkem tři opatření, jejichž dodržování dnešním podpisem stvrdili generální manažer společnosti Uber pro střední a východní Evropu Alexei Stakh a ministryně financí Alena Schillerová, zajistí Ministerstvu financí řádnou správu daní všech řidičů a spolupracovníků této rostoucí přepravní platformy.

Daňové memorandum, jehož vyjednávání vyvrcholilo dnešním slavnostním podpisem, zavazuje společnost UBER k následující praxi:

  1. Poskytovat Finanční správě data nezbytná ke správě daní, zejména celkovou částku jízdného. Finanční správa tak získá informace o celoročních příjmech řidičů či společností jezdících pro UBER. Tím bude zajištěna kontrola daně z příjmu fyzických osob.
  2. Společnost UBER od října 2018 spustí pilotní provoz elektronické evidence tržeb pro nové řidiče. V předstihu před novelou zákona o EET tak dojde k dobrovolnému poskytování informací o hotovostních platbách, které řidiči či společnosti jezdící pro UBER obdrží. Finanční správa tím navíc získá možnost pilotního testování EET v oblasti osobní přepravy a možnost nastavit a vyladit kontrolní mechanismy pro očekávané kompletní spuštění EET.
  3. Společnost UBER se zavazuje informovat řidiče o povinnostech souvisejících s DPH a zajistit, že dopravci předloží platné doklady o daňovém identifikačním čísle k DPH. V rámci souhrnného hlášení k DPH tak bude zajištěna řádná správa DPH.

„Chtěla bych jasně deklarovat, že sdílenou digitální ekonomiku podporujeme, považujeme ji za perspektivní oblast podnikání, jejíž význam nezadržitelně narůstá, a jsme si vědomi povinnosti státu plně využít jejího stávajícího legislativního a administrativního ukotvení. Toto pevné ukotvení je zcela legitimní podmínkou pro akceptaci platforem digitální sdílené ekonomiky ze strany tradičních forem podnikání, v tomto případě zejména běžných taxi služeb, samospráv a vůbec všech, kterých se tento fenomén jakýmkoliv způsobem dotýká“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová s tím, že podepsanou dohodu považuje za příkladnou ukázku spolupráce mezi státem a zástupcem sdílené digitální ekonomiky.

Úspěšné završení jednání o daňovém memorandu přivítal také zástupce společnosti UBER. „Chceme být dlouhodobým partnerem České republiky a chceme dělat věci správně. Proto dnes s potěšením podepisujeme dohodu o spolupráci s Ministerstvem financí, v níž se zavazujeme ke sdílení dat a výměně informací s českými orgány, aby tak měly lepší přehled o příjmech řidičů, kteří využívají aplikaci Uber v České republice. Zavázali jsme se také k zavedení elektronické evidence tržeb z našich přepravních služeb. Každá jednotlivá transakce, kterou zprostředkovává aplikace Uber, je transparentní a dohledatelná. Dnes jsme formálně stvrdili náš závazek zajistit pro české orgány širší přístup k těmto informacím, a těší nás, že jsme první, kdo s tímto v oblasti přepravních služeb přichází“, uvedl při podpisu memoranda Alexei Stakh, generální manažer společnosti Uber pro střední a východní Evropu.

Michal Žurovec
Vedoucí oddělení Tiskové a zahraniční protokol
+420 725 901 655
Ministerstvo financí

Miroslava Jozová, mediální zastoupení společnosti UBER
+420 603 280 825
miroslava@uber.com

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.