CZ EN

OECD zveřejnilo Hospodářský přehled ČR 2018

V pondělí 16. července 2018 byl v Praze za přítomnosti předsedy vlády ČR Andreje Babiše a generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angela Gurríi představen Hospodářský přehled České republiky 2018.

Dokument vždy jednou za dva roky komplexně posuzuje ekonomický a hospodářsko-politický vývoj země, přičemž se rovněž věnuje detailněji příslušným oblastem. V letošním Hospodářském přehledu je pozornost zaměřena na systém zdravotnictví, jeho financování, efektivitu a kvalitu poskytované zdravotní péče.

Hospodářský přehled České republiky hodnotí současnou ekonomickou situaci České republiky velice příznivě. Upozorňuje však na rizika pro budoucí hospodářský růst, která vyplývají z nedostatku pracovní síly a z vývoje na trhu nemovitostí spojeným s rostoucí zadlužeností obyvatel. Pozitivně je rovněž hodnocena fiskální politika, především vývoj salda a dluhu sektoru vládních institucí. OECD rovněž vítá přijetí zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti a ustanovení Národní rozpočtové rady a Výboru pro rozpočtové prognózy.

OECD doporučuje snížit míru odvodů na sociální zabezpečení na úkor zvýšení nepřímých či environmentálních daní. V oblasti dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí OECD poukazuje na problém stárnutí populace a jeho dopad zejména na růst a celkový objem výdajů na důchody, zdravotní a dlouhodobou péči. V oblasti penzí je České republice doporučováno navázat věk odchodu do důchodu na průměrnou dobu dožití. U zdravotní péče je pak navrhováno zvýšení efektivity poskytování péče a rozšíření zdrojů financování o další kategorie příjmů pro odvod pojistného. Tím by se podle OECD snížil dopad stárnutí populace na výdaje.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.