CZ EN

Vítězství v další solární arbitráži

Ministerstvo financí dne 2.5.2018 vyhrálo mezinárodní arbitrážní spor s majiteli solárních elektráren v řízení Antaris GmbH a Dr. Michael Göde proti České republice. Žalobci požadovali po České republice 310 milionů Kč (14,5 milionu USD) jako náhradu za údajné porušení česko-německé dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic a Dohody k Energetické chartě. Mezinárodní arbitrážní tribunál zamítl veškeré nároky vznesené proti České republice a nařídil žalobcům zaplatit Ministerstvu financí 42,5 milionu Kč (2 miliony USD) jako náhradu za právní zastoupení a náklady řízení.

Jedná se už o druhé vítězství České republiky v arbitrážích zahájených majiteli solárních elektráren. První vítězství zaznamenalo Ministerstvo financí dne 11.10.2017 v řízení zahájeném německými investory Giselou, Jürgenem a Stefanem Wirtgenovými a společností JSW Solar, kdy mezinárodní arbitrážní tribunál také zamítl veškeré nároky vznesené proti České republice v souvislosti se solárním odvodem dopadajícím na určité solární elektrárny uvedené do provozu během solární bubliny v letech 2009-2010 (a v souvislosti se změnami v oblasti daně z příjmů). Další řízení týkající se stejných opatření nadále probíhají.

„Jsem hrdá na právní tým Ministerstva financí, který vynikajícím způsobem hájí zájmy České republiky v mezinárodních arbitrážních sporech. Věřím, že i díky dosud získaným zkušenostem dovedeme do úspěšného konce i zbývající solární arbitráže,“ pochválila ministryně financí Alena Schillerová dosavadní výsledky právního týmu pod vedením Marie Talašové, který od svého vzniku v lednu 2015 již úspěšně ukončil šest arbitrážních sporů při celkově zažalované částce 3,65 mld. Kč. Ve všech bylo rozhodnuto ve prospěch České republiky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.