CZ EN

ÚZSVM v loňském roce převzal 1 391 soudních sporů od státních institucí

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v roce 2018 uzavřel 1 391 dohod o zastupování ostatních organizačních složek státu před soudy, což je druhý nejvyšší počet převzatých sporů v historii úřadu. Oproti roku 2017 jde o nárůst o 145 dohod.

„Pevně věřím, že vynikajících právních služeb ÚZSVM začnou využívat také další organizační složky státu, čímž se ušetří nemalé prostředky státnímu rozpočtu dříve vynakládané na drahé externí kanceláře. Tyto prostředky můžeme lépe využít na naše priority,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová.

„Zastupování státních institucí je jedna z klíčových agend našeho úřadu. Oproti době před mým nástupem se podařilo počet uzavíraných dohod zhruba zečtyřnásobit. Jsme spolehlivým advokátem všem organizačním složkám státu. Naši právní zástupci ve sporech již několik let po sobě vykazují úspěšnost přesahující 90 %.“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. ÚZSVM zastupuje v tuzemských sporech sám sebe i ostatní organizační složky státu vlastními zaměstnanci, čímž šetří finanční prostředky státu. K nejčastěji zastupovaným státním institucím patří Státní pozemkový úřad, Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo financí.

Ke konci roku 2018 vedl ÚZSVM přes 10 500 otevřených právních jednání v celkové částce přesahující 233 miliard Kč. Nejčastěji se jednalo o tzv. soudní řízení sporná, mezi které například patří řízení o náhradu škody či řízení o bezdůvodné obohacení. Takových řízení vedl ÚZSVM ke konci roku celkem 3 907 za 231 miliard korun. Většinu sporů, které ÚZSVM vede, nelze přesně finančně vyčíslit (například žaloby o určení vlastnictví, řízení o pozůstalosti).

V roce 2018 právní zástupci ÚZSVM státu uhájili částku přesahující 45 miliard Kč. ÚZSVM v loňském roce například úspěšně zastupoval Ministerstvo financí v důležitých sporech se společností El NIŇO, která požadovala přibližně 15,7 miliardy korun. Společnost se proti České republice domáhala uvedené částky kvůli údajnému ušlému zisku z licenčních poplatků způsobené nesprávným úředním postupem. Ve sporu se společností AKRO, kdy stát vystupoval na straně žalobce, ÚZSVM uspěl u odvolacího soudu. Původní soudní spor se týkal údajného nesprávného postupu Finančního analytického útvaru ve vztahu k odčerpaným prostředkům z bývalých CS fondů. Stát po společnosti vymohl dvě miliardy korun, které již byly odvedeny do státního rozpočtu.

Mezi další úspěchy roku 2018 patří pravomocné vítězství ve sporu o 2,5 miliardy ohledně letadel FISCHER AIR či uhájení 1,5 miliardy korun v soudním sporu, ve kterém se žalobce domáhal zaplacení náhrady údajné škody za nezákonné trestní stíhání spoluzakladatele bývalé Universal banky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.