CZ EN

Firmám usnadní využívání elektromobilů příručka Daňové otázky elektromobility

Společná tisková zpráva Svazu průmyslu a dopravy ČR a Ministerstva financí ČR

E-mobilita je v mnohých ohledech nové téma. Nejasnosti v daňových postupech proto nesmí být bariérou pro další rozvoj elektromobility v České republice. Z tohoto důvodu byla zveřejněna příručka „Daňové otázky elektromobility“ (ke stažení zde). Připravil ji Svaz průmyslu a dopravy ČR společně se svými členy a projednal ji se zástupci Ministerstva financí, Generálního finančního ředitelství, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva průmyslu a obchodu a Sdružení automobilového průmyslu. Příručka například vyjasňuje, jakým způsobem účtovat dobíjení firemních elektromobilů v domácnosti zaměstnanců nebo režimy pořízení dobíjecích wallboxů a jejich využívání pro služební i pro soukromé účely.

„Rozvoj elektromobility a využívání vozů na alternativní pohony nesmí brzdit administrativní nejasnosti. Byla by škoda, kdyby se je lidé a firmy obávali kupovat jen kvůli tomu. Proto jsme s našimi odborníky připravili jasnou příručku, jak řešit základní daňové otázky. Propojili jsme odbornou technickou stránku s daňovými aspekty. Jsme rádi, že příručka byla konzultována s Ministerstvem financí i Generálním finančním ředitelstvím. Bez toho bychom firmám dostatečnou jistotu poskytnout nemohli,“ říká Andrea Gontkovičová, členka představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR, která zodpovídá za oblast daní.

Dokument projednaný s Ministerstvem financí a s Generálním finančním ředitelstvím nabízí doporučené daňové a další postupy a konkrétní možné kroky, které lze v praxi využívat. Materiál reaguje na hlavní nejasnosti a otázky, které se s rozvojem elektromobility objevují stále častěji. Zohledňuje specifika a varianty řešení elektromobility oproti klasickým pohonům, jako je například benzín či nafta.

„Ačkoliv jsou automobilky na nové trendy technologicky připravené a řada zájemců o elektromobilitu má finanční zdroje i motivaci si takový vůz pořídit, při jejich praktickém používání však naráží na řadu nejasností v daňově-účetní oblasti. Přitom podporou rozvoje čisté mobility Česká republika může vyřešit několik výzev najednou. Zvýší kvalitu životního prostředí prostřednictvím snížených emisí, přispěje k plnění svých klimatických závazků i podpoří domácí automobilový průmysl při plnění cílů CO2. Proto považujeme vyjasnění souvisejících daňově-účetních nejasností za klíčové,“ uvádí Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

„Vydaná příručka je jedno ze základních opatření Memoranda a Akčního plánu o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR. Její součástí je i již publikovaná referenční cena elektřiny pro účely domácího dobíjení služebních vozů v rámci vyhlášky MPSV, kterou Svaz průmyslu pomohl prosadit na konci minulého roku,“ dodává Jiří Nekovář, předseda Expertního týmu pro daně a pojištění Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„S tím, aby napříště bylo umožněno dokládat výdaje na pracovní cesty v elektromobilu právě s pomocí referenční ceny elektřiny, už počítá návrh daňového balíčku na příští rok. Tento návrh už má za sebou vnější připomínkové řízení a na vládu bude předložen bezodkladně poté, co budou připomínky z vnějšího připomínkového řízení vypořádány,“ dodává náměstek ministryně financí pro daně a cla Stanislav Kouba.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.