CZ EN

MF předloží návrh na půlroční úvěrové moratorium

Ministerstvo financí po důkladné konzultaci s Českou národní bankou připraví a ve středu 1. dubna předloží vládě návrh na vyhlášení 6 měsíčního moratoria na splátky úvěrů a hypoték. Moratorium bude po schválení Parlamentem a nabytí účinnosti závazné pro všechny banky a nebankovní společnosti a týkalo by se hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů. Dlužník z řad občanů i firem, který by preferoval splácení, by se samozřejmě z moratoria mohl vyvázat (tzv. opt out).

Výše úroku po dobu moratoria bude regulována, a to na relativně nízkou úroveň. Splátky za těchto šest měsíců a příslušný regulovaný úrok by dlužník zaplatil později, protože by se mu adekvátně prodloužila délka splácení. Výše úroku bude oznámena nejpozději po středečním jednání vlády.

"Půl roku bez splátek úvěrů a hypoték pomůže všem. Občanům, firmám i náladě ve společnosti. Banky i nebankovní společnosti musí postupovat jednotně a srozumitelně, proto navrhnu vládě vyhlášení šestiměsíčního moratoria na splátky většiny půjček napříč naší ekonomikou," říká ministryně financí Alena Schillerová.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.