CZ EN

MF uzavřelo smlouvu o úvěru s Rozvojovou bankou Rady Evropy. Výhodná půjčka pomůže v boji s koronavirem

Ministerstvo financí dnes uzavřelo historicky první smlouvu o úvěru s Rozvojovou bankou Rady Evropy (CEB). Úvěr ve výši 300 mil. Eur (cca 8,3 mld. Kč) bude možné využít na financování výdajů na zdravotnictví s cílem bojovat proti šíření a zmírnění dopadů nákazy koronavirem.

Smlouvu podepsala ministryně financí Alena Schillerová a vice-guvernér Rozvojové banky Rady Evropy Tomáš Boček.

„Rozvojová banka Rady Evropy v současnosti nabízí nejlepší úrokové podmínky financování v české koruně i v euru pro Českou republiku ve srovnání s domácím i zahraničními dluhopisovými trhy a také ve srovnání s jinými mezinárodními finančními institucemi. Nespornou výhodou poskytnutého úvěru bude možnost přijmout úvěrové prostředky i zpětně, a to na již zrealizované výdaje jednotlivých ministerstev od počátku roku 2020. Z vládní rozpočtové rezervy bylo na nákup ochranných prostředků a dalšího vybavení uvolněno celkem 11,9 miliard korun. Úvěr by tak mohl pokrýt drtivou většinu těchto prostředků,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

„Dnešní podpis smlouvy je milníkem ve spolupráci mezi Rozvojovou bankou Rady Evropy a českou vládou. CEB jako jediná evropská rozvojová banka s exkluzivně sociálním mandátem věří, že se tímto nastartovala dlouhodobá spolupráce s českou vládou a je připravena financovat její projekty např. v oblastech zdravotnictví, školství či životního prostředí. Tato konkrétní půjčka podpoří českou vládu v její snaze o zmírnění šíření a dopadů nemoci koronaviru pokrytím 90 procent celkových nákladů. Umožní výhodným způsobem financovat především nákup lékařského materiálu a zařízení, včetně testů, ventilátorů a respirátorů i ochranných pomůcek pro personál v první linii,“ uvedl vice-guvernér Tomáš Boček.

Rozvojová banka Rady Evropy schválila úvěr 300 mil. Eur pro Českou republiku v druhé půlce dubna. Financování ze strany CEB může být maximálně do výše cca 90 % celkových uznatelných výdajů. To znamená, že nabízený úvěr ve výši 300 mil. Eur je možné přijmout na výdaje ve výši 333 mil. Eur. Předběžné podmínky pro úvěr v měně euro se v tuto chvíli pohybují na úrovni 0,000 % p. a. s dobou do splatnosti až 9 let.

CEB je multilaterální rozvojová banka, která se zaměřuje na sociální rozvoj evropských zemí. Je právně a finančně samostatná a představuje hlavní nástroj politiky solidarity rozvíjené Radou Evropy. Jejím sídlem je Paříž a v současné době má 42 členů. Česká republika vstoupila do CEB v únoru 1999.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.