CZ EN

Motivový obrázek

Od 1. května se snižuje DPH na 10 % u širokého spektra zboží a služeb

S účinností od 1. května 2020 dochází k výraznému snížení daně z přidané hodnoty u celé řady zboží a služeb na 10 %. Nově jsou ve druhé snížené sazbě DPH zařazeny oblast stravování, některé řemeslné a odborné služby a také vodné a stočné. Dále se sjednotily sazby ve výši 10 % také u knih, e-knih a audioknih.

„S tímto snížením DPH jsme přišli v souvislosti s náběhem poslední vln EET, abychom stejně jako při startu první vlny podpořili podnikatele prostřednictvím snížení jejich daňové zátěže. I když Ministerstvo financí povinnost evidovat tržby pozastavilo a závěrečnou fázi EET se rozhodlo odložit, snížení DPH zůstalo. Je to další kamínek do mozaiky pomoci podnikatelům a spotřebitelům. Těm v důsledku této změny zůstane ročně v peněženkách o 3,5 miliardy více. Od roku 2014 jsme tak snížili lidem i firmám daňovou zátěž už o 130 miliard korun,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

U kadeřnických a holičských služeb, oprav jízdních kol, obuvi, úprav a oprav oděvů a textilních výrobků a prodeje točeného piva dochází k poklesu z dosavadní sazby DPH ve výši 21 % na 10 %, tedy o více než polovinu. Ke snížení sazby z 15 % na 10 % pak dochází u služeb čištění vnitřních prostor a mytí oken prováděné v domácnostech, domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany a také v oblasti stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů, kde již byla sazba snížena v souvislosti s náběhem 1. fáze EET z 21 % na 15 %.

Z 15 % na 10 % se snižuje sazba DPH také u vodného a stočného. Zavedení snížené sazby DPH u vody přispěje k zajištění dostupnosti této životně důležité komodity pro občany a k udržení komfortu a spotřeby vody v domácnostech na potřebné úrovni. Snížení daňového zatížení bude představovat pozitivní příspěvek ke snížení či udržení spotřebitelských cen, jejichž úroveň se v posledních letech setrvale zvyšovala.

„Snížením DPH o třetinu chceme tento nepříznivý trend zvrátit. Ministerstvo financí díky nástrojům cenové regulace a cenové kontroly v oblasti vodárenství zároveň disponuje nástroji, kterými ohlídá, že tento rozdíl nezůstane u vodárenských společností, jak se to stalo například v případě farmaceutických společností při snížení DPH na léky,“ dodává Alena Schillerová.

Přehled zboží a služeb, na které se od 1. května 2020 vztahuje snížená 10% sazba DPH:

  • Služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech (původně 15 %)
  • Služby mytí oken prováděné v domácnostech (původně 15 %)
  • Domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany (původně 15 %)
  • Opravy obuvi a kožených výrobků (původně 21 %)
  • Opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků (původně 21 %)
  • Opravy jízdních kol (původně 21 %)
  • Kadeřnické a holičské služby (původně 21 %)
  • Stravovací služby a podávání nápojů (původně 15 %), a to včetně točeného piva (původně 21 %). Snížení DPH na točené pivo na 10 % se vztahuje pouze na jeho prodej v rámci stravovací služby tak, jak to umožňuje harmonizovaná evropská legislativa.
  • Úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (původně 15 %)
  • Odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (původně 15 %)
  • Pitná voda z vodovodu, včetně teplé vody (původně 15 %)
  • Elektronické knihy a audioknihy (původně 21 %)
  • Půjčování knih (původně 21 %)
  • Omalovánky, mapy (původně 15 %)
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.