CZ EN

Poslanci schválili novelu pravidel rozpočtové odpovědnosti zmírňující dopady koronavirové pandemie

Poslanecká sněmovna dnes ve zrychleném jednání schválila novelu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, která reaguje na ekonomické dopady pandemie koronaviru.

V posledních týdnech vláda přistoupila k řadě preventivních opatření s rozpočtovými dopady v řádech desítek miliard korun, aby dokázala zajistit nejenom zdraví všech občanů, ale i řádný chod země. Přesto českou ekonomiku letos s velkou pravděpodobností čeká výrazný útlum. Jen v příjmech bude oproti rozpočtovému výhledu chybět přes 140 miliard Kč. Na tyto náklady krize nelze reagovat tradiční soustavou fiskálních pravidel. Jejich efekty by se totiž přenášely i do dalších let.

„Protože se všechny členské státy Evropské unie potýkají s následky pandemie, Evropská komise aktivovala obecnou únikovou klauzuli z pravidel o Paktu o stabilitě a růstu. Tato klauzule ale platí jen pro rok 2020. V dalších letech bychom se už nevyhnuli bolestivým škrtům nebo zvyšování daňové zátěže. Abychom zabránili tomu, že by tvrdá fiskální opatření bránila oživení ekonomiky nebo dokonce způsobila další recesi, přicházíme s novelou, která dočasně rozvolňuje fiskální pravidla,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

Schválená novela vytváří pro rok 2021 fiskální prostor na úrovni strukturálního deficitu ve výši 4 % HDP. V následujících letech by pak veřejné finance byly konsolidovány podle nařízení Rady EU č. 1466 z roku 1997 alespoň o půl procentního bodu meziročně, než bude opět plněn střednědobý rozpočtový cíl. Ekonomika tak nebude destabilizována nadměrným jednorázovým negativním fiskálním šokem.

„Na současnou krizovou situaci reagují podobně i další členské státy. Rakousko se k plnění střednědobého rozpočtového cíle vrátí po stejné konsolidační trajektorii, s níž počítá i náš návrh. A například v Německu schválili zvláštní usnesení Spolkového sněmu, podle kterého bude konsolidace trvat dokonce až dvacet let,“ doplňuje Alena Schillerová.

Česká republika se v posledních letech řadí mezi nejlépe hospodařící země Evropské unie. Veřejné finance v posledních letech hospodařily s přebytkem, a to i při zohlednění hospodářského cyklu. Celková výše zadlužení veřejných financí v minulém roce dosáhla 30,8 % HDP.

„Jsem sice ministryní financí, ale současně i místopředsedkyní vlády pro ekonomiku. A právě nyní je podle mělo názoru ta nejvhodnější situace, kdy je třeba léta přebytkového hospodaření a snižování dluhu zúročit k překonání této bezprecedentní krize. Máme polštář, díky kterému rány tuzemské ekonomice jednoznačně zmírníme,“ uzavírá ministryně financí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.