CZ EN

Rozpočtový proces bude pružněji reagovat na turbulentní vývoj ekonomiky

Vláda schválila návrh Ministerstva financí na provedení několika operativních změn, které zrychlí a zpřesní přípravu státního rozpočtu na rok 2021. Ministerstvo financí tím reaguje na současný mimořádně dynamický vývoj ekonomiky, a s tím související skutečnost, že veškeré predikce nyní vyžadují k udržení relevantní výpovědní hodnoty mnohem častější aktualizace. Aktuální praxe, kdy by již nyní měla naplno běžet příprava státního rozpočtu České republiky na příští rok, by proto představovala neodpovídající formalistickou zátěž a opakované předělávání rozpočtu. Zcela nepochybně totiž bude v létě a na podzim docházet k zásadním úpravám predikcí, které jsou určující pro reálné stanovení příjmů a výdajů státního rozpočtu.

Úprava rozpočtového procesu na rok 2021 proto počítá s tím, že intenzivní příprava konkrétní podoby zákona o státním rozpočtu bude zahájena poté, co Ministerstvo financí 10. srpna 2020 zaktualizuje makroekonomickou predikci a predikci příjmů. Pro řádný průběh následujících kroků a zajištění dostatečného prostoru pro jednotlivé kapitoly, bude harmonogram prací posunut o jeden měsíc. Finální makroekonomická predikce a predikce příjmů rozhodná pro sestavení státního rozpočtu pak bude aktualizována v polovině září poté, co Český statistický úřad na začátku září zveřejní údaje o propadu české ekonomiky v první polovině roku. Znamená to, že finální návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2021 bude vládě ke schválení předložen koncem září (nikoliv koncem srpna) a Poslanecké sněmovně do konce října (nikoliv do konce září).

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.