CZ EN

Sněmovna rozhodla o pokračování Pětadvacítky, Finanční správa vyplatila už 10,7 miliardy korun

Ve Sněmovně dnes i na podruhé prošel původní návrh novely zákona o kompenzačním bonusu pro OSVČ zasažené koronavirem, čímž bylo přehlasováno senátní veto. Pokud novelu podepíše Prezident republiky, bude podpora 500 Kč denně pokračovat i v období od 1. května do 8. června 2020. Žádat bude možné od 7. května.

Sněmovna posvětila návrh na pokračování programu Pětadvacítka, který předložilo Ministerstvo financí a schválila vláda. Novela zákona má za cíl dále zmírňovat negativní dopady epidemie koronaviru na OSVČ v důsledku trvání vládních omezení. Zajistí prodloužení přímé podpory pro poškozené OSVČ s výjimkou těch, které jsou účastny na nemocenském pojištění jako zaměstnanci. Na základě přijatého poslaneckého pozměňovacího návrhu se přitom nebude přihlížet k zaměstnání spočívajícímu v pedagogické činnosti.

Novela zákona vychází z platných parametrů stávající Pětadvacítky a zachován zůstává okruh žadatelů (s výjimkou pedagogů). Stejně jednoduchá zůstává i žádost. „Pro vyplacení bonusu stačí vyplnit jednostránkový formulář a podepsat čestné prohlášení, že jste byli v daném období poškozeni. Opět půjde oskenované žádosti s vlastnoručním podpisem posílat pohodlně e-mailem. Finanční správa je začne přijímat ve čtvrtek dopoledne, kdy také zveřejní nový formulář,“ slíbila ministryně financí Alena Schillerová.

Přímá podpora bude i nadále poskytována formou kompenzačního bonusu ve výši 500 korun denně, a to za další bonusové období od 1. května do 8. června, což odpovídá nejzazšímu datu otevření provozoven podle platného vládního harmonogramu uvolňování podnikatelských aktivit. V plné výši tedy bude možné nově žádat o podporu v maximální výši 19 500 Kč. „Jsem si vědoma toho, že ponecháme-li živnostníkům zavřenou provozovnu až do května nebo dokonce začátku června, nemůžeme je nechat bez další finanční podpory. Prioritou i nadále zůstává jednoduchost, rychlost a administrativní nenáročnost požádání a vyplacení peněz poškozeným,“ uvedla Alena Schillerová a dodává: „Stejně jako první Pětadvacítku jsme i tuto novelu aktivně konzultovali s odbornými podnikatelskými svazy a komorami.“

S ohledem na nemožnost predikovat, zda nebude nutné ponechat část vládních opatření v platnosti i po 8. červnu, navrhuje Ministerstvo financí umožnit novelou zákona i třetí bonusové období nejdéle do 31. srpna 2020, které by mohlo být následně stanoveno nařízením vlády. Třetí bonusové období bude moci případně zahrnovat pouze ty dny, kdy nadále potrvají krizová opatření omezující zcela nebo zčásti výkon samostatné výdělečné činnosti.

Dopady prodlouženého bonusového období do 8. června 2020 na veřejné rozpočty se s ohledem na původní odhad 700 tisíc OSVČ předpokládají v maximální výši 13,6 mld. Kč. V praxi nicméně ne všechny tyto osoby jsou i nadále postiženy krizovými opatřeními, a nesplňují tak podmínky pro poskytnutí druhého kompenzačního bonusu. Reálný dopad tedy zřejmě bude nižší.

Počet přijatých žádostí o kompenzační bonus v rámci stávající Pětadvacítky je ke 4. dubnu 476 924. Finanční správa z nich zvládla 444 603 obratem ověřit a zpracovat. Platební příkaz byl dosud zadán na celkovou částku 10,7 mld. Kč. Většinu vyplacených peněz už mají lidé na svém účtu a plní svůj účel. Pokud zatím ne, není potřeba panikařit a zahlcovat úřady novými žádostmi či telefonáty na infolinku. Pokud by v žádosti byl identifikován jakýkoliv problém, úředník Finanční správy se Vám sám ozve na kontakt uvedený ve formuláři.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.