CZ EN

Ministryně financí udělí pracujícím medikům generální pardon na daň z příjmu

Ministryně financí Alena Schillerová využije své mimořádné pravomoci plošného odpuštění daňové povinnosti všem studentům, kterým byla v rámci nouzového stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb. Generální pardon bude účinný zpětně na daňovou povinnost vzniklou v minulosti i na případné nové daňové povinnosti.

Ministerstvo financí tímto způsobem reaguje na nesprávný postup některých krajů, které tyto peněžní náhrady administrují. Přesto, že v souladu se zákonem a veřejně známým stanoviskem Generálního finančního ředitelství bylo vždy nutné zálohy na daň z příjmů za tyto studenty odvést, některé kraje tak bohužel nepostupovaly a tím došlo k nežádoucím nejistotám a nepřiměřenému administrativnímu zatížení studentů.

"Příjmy za vykonanou práci vždy podléhají dani z příjmu a Ministerstvo financí nikdy netvrdilo, že by tomu mělo být jinak. Zároveň ale platí, že studenti by díky slevě na poplatníka a slevě na studenta fakticky žádnou daň nezaplatili a současná situace je pro ně tak zbytečný stres. Bohužel některé orgány veřejné moci si zákon vyložily po svém a nesplnily základní povinnosti, které podle zákona měly. Aby se mohly plně soustředit na řešení závažnějších problémů spojených s pandemií a nikoliv na nápravu svých vlastních chyb, rozhodla jsem o plošném odpuštění daně z příjmu všem těmto studentům, což je zcela mimořádný instrument," vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

Generální pardon ministryně financí se týká daně z příjmů, nikoliv sociálního a zdravotního pojistného, které je příjmem spravovaným ČSSZ a zdravotními pojišťovnami a Ministerstvo financí není k jejich odpuštění kompetentní.

Generální pardon předloží Ministerstvo financí na jednání vlády v pondělí 11. ledna 2021. Konkrétní postup pro poplatníky a plátce, jak postupovat v případě již zaplacené daně, bude uveden v metodice GFŘ.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.