CZ EN

Strategické zásoby státu se rozšíří o vložky. Ty zároveň pomohou nejchudším.

Pomoc sociálně slabým a lepší připravenost na krize. Ministerstvo financí v pondělí navrhne vládě, aby stát prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) zařadil mezi komodity, které jsou udržovány ve skladech pro případ živelných, válečných či jiných katastrof a krizí, nově také dámské menstruační potřeby. SSHR má postupně do konce roku 2023 pořídit 10 milionu kusů menstruačních vložek. Právě takové množství by v případě mimořádného krizového stavu pokrylo až pětidenní absolutní výpadek této komodity. Zároveň ministryně financí Alena Schillerová navrhuje, aby 2 miliony vložek, které SSHR bude každoročně obměňovat, zamířily v plném rozsahu vždy bezplatně do potravinových bank, které je budou distribuovat sociálně nejpotřebnějším ženám.

„Menstruační chudoba je typické společenské tabu. To, že se o ní příliš nehovoří, bohužel neznamená, že neexistuje. Je to problém, který v České republice trápí a skličuje přibližně 70 tisíc žen. Po vzoru nejvyspělejších západních zemí jsme se rozhodli s ní skoncovat. A jsem ráda, že jsme našli model, který zároveň posílí odolnost naší země pro případ nenadálých krizí a surovinových výpadků,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

„V případě mimořádné události budeme mít další zásoby, které můžeme poskytnout potřebným lidem v rámci humanitární pomoci. A současně je velmi efektivně vyřešená obměna těchto zásob,“ doplňuje předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

O distribuci hygienických prostředků je momentálně jednáno s Českou federací potravinových bank, která disponuje celorepublikovou sítí a má vybudovaný efektivní distribuční systém navázaný na další charitativní a dobročinné organizace, prostřednictvím kterých se hygienické potřeby dostanou ke klientkám sociálních služeb, zejména samoživitelkám, postiženým, ženám bez domova a v nouzi.

Navrhovaný postup řešení menstruační chudoby navazuje na současný trend patrný v řadě vyspělých zemí (např. Nový Zéland, Irsko, Velká Británie). Například ve Skotsku jsou vzdělávací instituce povinny bezplatně zajistit výběr menstruačních pomůcek mimo období prázdnin. Obdobně má skotská vláda pravomoc zajistit, aby byly tyto produkty zdarma poskytovány ve veřejných budovách a to včetně povinnosti informovat veřejnost o možnosti získání těchto pomůcek. Jiným příkladem je Nový Zéland, kdy vláda dodává předmětné pomůcky do škol těm studentkám, které si jejich nákup z finančních důvodů nemohou dovolit.

Vzhledem k neodkladné potřebě řešení následků menstruační chudoby již v letošním roce se navrhuje ve veřejném zájmu poskytnout 2 000 000 ks jednorázových menstruačních vložek z nově vytvořených zásob potravinovým bankám tak, aby se k sociálně potřebným ženám začaly dostávat co nejdříve.

Celková cena nově pořizovaných zásob bude známa na základě výsledku výběrového řízení. Odhadovaný náklad nepřekročí 24 000 000 Kč. Jedná se zároveň o řešení, které oproti alternativě ve formě snížení DPH s rozpočtovým dopadem až 300 mil. Kč představuje také významnou úsporu pro veřejné rozpočty. „Děkuji Správě státních hmotných rezerv a České federaci potravinových bank za ochotu hledat a najít to nejoptimálnější řešení, které posílí pozici české společnosti mezi nejvyspělejšími na světě,“ uzavírá Alena Schillerová.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.