CZ EN

Motivový obrázek

Novým náměstkem ministra financí se stane Marek Mora

Ministr financí Zbyněk Stanjura jmenuje k 1. 4. 2023 Marka Moru svým náměstkem. Ten poslední 4 roky až do února tohoto roku zastával pozici viceguvernéra České národní banky.

„Pan Mora bude výraznou posilou nejužšího vedení ministerstva nejen díky jeho působení v ČNB, ale i jeho mnohaletým zkušenostem z vedoucích pozic jak ve státní správě, tak i ve strukturách EU. Vedle povinností, které vyplývají z funkce náměstka člena vlády, se bude M. Mora na ministerstvu zabývat i tématy jako jsou EU a mezinárodní vztahy, finanční trhy a v neposlední řadě i veřejné rozpočty. Těším se na naši spolupráci,“ uvedl k příchodu nového náměstka ministr financí Zbyněk Stanjura.

Vedle M. Mory má Ministerstvo financí ještě dva náměstky, kterými jsou Roman Binder a Jiří Valenta.

Stručný životopis M. Mory:

Narodil se 17. května 1971 ve Strakonicích. Po ukončení studia na pražské VŠE v roce 1994 studoval postgraduálně ekonomii v Saarbrückenu a Hamburku a v letech 2002-2003 působil jako asistent na univerzitě v Lipsku. Získal cenu Mladý ekonom roku 1998. V roce 2003 nastoupil do Evropské komise na Generální ředitelství pro ekonomické a finanční záležitosti. Na podzim roku 2006 začal pracovat pro českou státní správu. Necelý rok byl náměstkem ministryně školství a následně strávil 2,5 roku na Úřadu vlády, kde byl mj. jako náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti zodpovědný za obsahové řízení a koordinaci prvního předsednictví v Radě EU. Od roku 2010 působil v Generálním sekretariátu Rady Evropské unie – nejprve jako ředitel kanceláře generálního tajemníka Rady a od února 2016 jako ředitel pro rozpočet, daně a regionální politiku. V letech 2017-2023 byl členem bankovní rady České národní banky, z toho poslední 4 roky byl viceguvernérem.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.