CZ EN

Situace ve sklářském průmyslu

Ekonom, 29. 1.: Přes původně odmítavý postoj se uvolil ministr financí Miroslav Kalousek, že sklárnám ze skupiny Bohemia Crystalex Trading pomůže, pokud přijdou s dobrým plánem restrukturalizace.»Jsme ochotni pomoci při provozním financování za předpokladu, že vlastníci, věřitelské banky a insolvenční správce budou ochotni neprodleně přistoupit k restrukturalizaci a prodeji majetku. Bez splnění této podmínky je i pouhá pomoc při zajištění provozního financování vyloučena, neboť by jen prodlužovala restrukturalizační agonii,« napsal Kalousek v tiskovém prohlášení.

Květy, 22. 1.: Naděje na to, že se v novoborských sklárnách Crystalex, které oznámily krach, opět rozjede výroba, existuje. Ministerstvo financí totiž změnilo odmítavý postoj a sám Miroslav Kalousek připustil, že si umí představit pomoc pro sklárny, potažmo pro stovky lidí, kteří zůstali bez práce. Podmínka je, aby majitelé sklářské skupiny BCT i Crystalexu předložili realistický plán uvedení konkurenceschopné výroby znovu do chodu.

Komentář MF

Je třeba uvést i druhou a neméně důležitou podmínku, kterou ministr financí podmínil případnou pomoc z veřejných prostředků – zaručení návratnosti těchto prostředků.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.