CZ EN

Odstraňování starých ekologických škod

Hospodářské noviny 11.2.: Kolik desítek miliard nakonec bude daňové poplatníky sanace stát, nechce dnes nikdo odhadnout. Kalouskův první náměstek Ivan Fuksa loni dokonce nejprve prohlásil, že suma může být třeba poloviční, než je maximální státní garance 114 miliard. Skutečné škody jsou prý výrazně nižší. Stejně nedávno hovořil například bývalý ministr životního prostředí František Benda, jenž v devadesátých letech na systém záruk a postupného odstraňování škod přistoupil. Fuksa však vzápětí otočil a prohlásil, že v některých případech jsou škody naopak vyšší, než je garance na jejich odstranění.

Komentář MF

První náměstek ministra financí Ivan Fuksa v žádném případě „neotočil“, nešlo o žádnou změnu názoru - pouze konstatoval dvě odlišné skutečnosti. To, že vítězná cena v této soutěži vůbec nemusí dosahovat výše celkových garancí, se nijak nevylučuje s tím, že v jednotlivých případech skutečně byly a jsou postupem času objevovány škody vyšší, než je příslušná garance k té dané lokalitě. (Jen v roce 2008 navyšovala vláda garance v případě čtyř podniků.) Je nutno ovšem doplnit, že v řadě případů tomu bylo právě naopak a předpokládaná škoda se postupem času ukázala nižší. Právě průtahy jsou hlavní důvod, proč ministerstvo financí s komplexním řešením přišlo.

Nejdůležitější je fakt, že v zakázce na odstranění škod budou hrát stěžejní roli skutečné škody - zájemci nebudou nabízet cenu „od stolu“ podle výše garancí. Všichni zájemci obdrží analýzy a podklady ke každé jednotlivé lokalitě a sami za sebe si spočítají, za kolik jsou schopni a ochotni zakázku provést. To, že se přihlásilo šest zájemců, potvrzuje náš předpoklad, že o zakázku bude značný zájem a přináší to možnost v konkurenčním prostředí dosáhnout nižší ceny.

Výslednou cenu se dozvíme, až budou předloženy nabídky - a v každém případě je konečné rozhodnutí na české vládě - ta rozhodne, jestli je vítězná cena pro stát akceptovatelná nebo ne.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.