CZ EN

Akcie Nové huti a arbitráže

Kellner s Tykačem vydělají miliardy, státu zbyl zlomek. Datum: 23.10.2009 Autor: Zuzana Kubátová, Zdroj: Hospodářské noviny, Rubrika: Titulní strana Strana: 01.

Dva nejbohatší Češi, Petr Kellner a Pavel Tykač, jsou blízko velkému obchodu s akciemi ostravských hutí Arcelor Mittal. Firmy obou finančníků mohou na akciích vydělat miliardy – a ukazuje se, že český stát, který se transakcí také účastnil, o výdělek přišel. Zisk pramení z prodeje čtrnácti procent akcií ostravských hutí. O ně se stát nejdřív přel s firmami, za nimiž stál právě Tykač s Kellnerem. V arbitráži padl verdikt, že stát má za akcie dostat 850 milionů, což ministerstvo financí vedené tehdy Miroslavem Kalouskem hodnotilo jako velkou výhru. Nyní se ale dokončuje obchod, kdy akcie doputují až k majoritnímu vlastníkovi hutí Lakšmí Mittalovi. Z dokumentů, jež mají HN k dispozici, vyplývá, že indický magnát za ně dá přes 7 miliard.

Komentář MF 

Jedná se o zcela chybnou interpretaci faktů. Verdikt v arbitráži MF hodnotilo jako úspěch z toho důvodu, že ČR původně hrozila ztráta téměř 11,6 mld. Kč. Kořeny arbitráží sahají do událostí roku 2000, které vedení ministerstva financí v roce 2008, kdy byly verdikty vyneseny, nemohlo nést odpovědnost. V roce 2008 MF porazilo ArcelorMittal v pařížské arbitráži (a dokonce obdrželo i náklady řízení). MF dále nemuselo zaplatit společnosti Petrcíle ani korunu z titulu škody, ale arbitrážní tribunál současně přiznal společnosti Petrcíle právo na nákup předmětných akcií a to za maximální možnou cenu, kterou bylo možné na základě uzavřených smluv požadovat (cca 850 mil. Kč). Kromě toho následně MF uzavírá smír se společností ArcelorMittal, kdy tato zcela stahuje svoji žalobu za 30 mld. Kč v jiné záležitosti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.