CZ EN

Daň z převodu nemovitostí

"Daň z převodu nemovitostí"
Hospodářské noviny | 17.5.2010 | rubrika: Moje HN – Finanční poradna | strana: 26

Musím platit daň z převodu nemovitosti, když převedu byt na svého přítele?

Odpovídá Martin Bohuslav - Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Záleží na tom, jak přesně z právního pohledu funguje vztah obou partnerů. Zjednodušeně řečeno: povinnost platit daň z převodu nemovitosti v rámci nesezdaného páru nevzniká, pokud oba partneři alespoň rok před převodem žijí ve společné domácnosti a společně se podílejí na jejím financování a péči o ni. (…)

Povinnost platit daň z převodu nemovitosti v rámci nesezdaného páru nevzniká, pokud oba partneři alespoň rok před převodem žijí ve společné domácnosti.

 

Reakce MF:

Informace není správná, došlo k záměně daně z převodu nemovitostí a daně darovací. Od daně z převodu nemovitostí, na rozdíl od daně darovací, není osvobozen převod mezi osobami, které žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem ve společné domácnosti, a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost. Předmětem daně z převodu nemovitostí je úplatný převod vlastnictví k nemovitosti, předmětem daně darovací je bezúplatný převod vlastnictví k nemovitosti.

Dle Hospodářských novin došlo k záměně v redakci, nikoli na základě podkladů od p. Martina Bohuslava.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.