CZ EN

Praha o 15 miliard nezchudne

„Praze hrozí, že ročně zchudne o 15 miliard“
Mladá fronta DNES | 30.9.2010 | rubrika: Praha | strana: 1 | autor: Kateřina Frouzová

Mezi české obce a města se rozděluje jeden balík peněz, do něhož přicházejí prostředky částečně z daní od podnikatelů a firem či například DPH. Pokud z tohoto balíku dostanou více malé obce, zbude méně na ty velké. Právě o tuto změnu usiluje lobby starostů českých vesnic. Příští rok by mohl být tím posledním, kdy bude mít magistrát dost prostředků na velké investice. Podle posledních propočtů ministerstva financí a představ obcí by mohla Praha přijít až o patnáct miliard. To je více než čtvrtina jejích příjmů.

Reakce MF:

Žádné takové propočty neexistují, Praha o takové prostředky nepřijde. Jak bylo i redaktorce MF Dnes sděleno, v programovém prohlášení vlády je uvedeno, že “Cílem vlády je dlouhodobá stabilní dohoda, která formou zákona stanoví příjmy obcí tak, aby se snížil současný diskriminační rozdíl příjmů na obyvatele mezi „nejchudšími“ a „nejbohatšími“ obcemi a aby to odpovídalo situaci ve vyspělých zemích Evropské unie. Příjmová základna obcí bude posílena zejména na úkor celostátních dotačních programů, ze kterých jsou doposud centrálně, a tudíž málo efektivně financovány rozvojové projekty v obcích. Na výdajové straně pak bude možno mobilizovat finanční prostředky důsledným zjednodušením, popř. rušením nákladných administrativních agend.“ Posílení rozpočtu menších obcí tedy nebude na úkor těch velkých, nýbrž na úkor nevyhovujícího systému národních dotačních programů.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.