CZ EN

Vyjednávání smluv s daňovými ráji

Daňové ráje: smlouvy chybí, peníze utíkají dál
Mladá fronta DNES | rubrika: Ekonomika | strana: 1 | autor: Jitka Vlková

Češi zaspali, tvrdí OECD. Skoro stovka zemí uzavřela s daňovými ráji za poslední rok smlouvy, které mají pomoci zamezit daňovým únikům. Česko mezi nimi zatím není, první smlouvy má podepsat koncem roku.

Reakce MF:

Není možné charakterizovat stav vyjednávání smluv z mezinárodního hlediska jako opožděný. Česká republika postupuje v souladu s trendem OECD a průběžně oslovuje jednotlivé jurisdikce s návrhem na sjednání smlouvy. V roce 2009, kdy byl proces sjednávání urychlen na základě návrhu mj. G20, byla ČR předsednickou zemí EU a podílela se na vytyčení strategie společného postupu EU vůči daňovým rájům na komunitární bázi, což vyústilo ve společné vyjednávání EU s Lichtenštejnskem, Monakem, San Marinem a dalšími. Tato strategie byla následně doplněna o jednotlivé bilaterální smlouvy, jež jsou sjednávány nyní. Podrobnosti budou sděleny, jakmile MF předloží hotový text smluv k projednání ve vládě.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.