CZ EN

Obnovení proplácení z EU

"Účetní dvůr EU Česku nevěří, na dotace si dál počkáme"
aktuálně.cz | Datum: 21.6.2012 | Rubrika: Domácí | Autor: Petr Holub

Pozastavené proplácení evropských projektů by mohlo být v Česku obnoveno až nejdříve v říjnu. S takovým výhledem se podle informací deníku Insider vrátili vyslanci české vlády z jednání u Evropského účetního dvora v Lucemburku… Výsledek jednání Čechů u Evropského účetního dvora podle Insideru fakticky odložil termín, kdy Evropská komise začne znovu do Česka posílat zastavené dotace.

Reakce MF

Není to pravda. Zpráva Evropského účetního dvora nemá vliv na uvolnění financování, které řeší ČR s EK prostřednictvím plnění akčního plánu. Česká republika postupně plní akční plán a předpokládáme, že k obnovení certifikací u programů, kde se nevyskytují specifické problémy nad rámec akčního plánu, dojde v průběhu léta.

 

 


Také při jednání v Lucemburku přesvědčovali Češi evropské kontrolory, že jde o nedorozumění, ale podle zdroje Insideru se jim to nepodařilo a dočkali se jenom potvrzení, že citovaný obrat o "systematickém upravování" českých auditů zůstane ve zprávě zachován.

Reakce MF

Žádné takové potvrzení nezaznělo. Během jednání EÚD vyslechl argumenty, které bude ještě zvažovat, a následně bylo dohodnuto, že česká strana zašle ještě některé další doplňující informace do konce tohoto týdne. Ministerstvo financí dokládá, že postupuje podle metodických pokynů EK. Například upozorňuje na nepochopení EÚD v případě diskutované výroční kontrolní zprávy za rok 2011 u Operačního programu Doprava, kde EÚD operuje špatným výpočtem chybovosti ve výši 1,85%. Auditní orgán dokládá chybovost uvedenou ve VKZ ve výši 12,95%, která odpovídá i odeslanému výroku s výhradou. Dalším příkladem mohou být vysvětlení Ministerstva financí ke konstataci EÚD o nezapočítání anomálních chyb u některých operačních programů, kde se Ministerstvo financí odvolává na ÚOHS a opírá své kroky o jejich stanoviska, apod. V řadě věcí Evropská komise podpořila stanovisko české strany.

EÚD posoudí doplňující informace a na základě nich rozhodne o finální verzi zprávy, která bude k dispozici v září. Na jednání nezazněla žádná informace, že by EÚD nevzal v potaz argumentaci české strany a neupravil finální verzi zprávy, mimo jiné proto, že ke dni konání tohoto jednání neměl EÚD dosud zpracovanou analýzu stanoviska české strany.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.