CZ EN

I kraj musí počítat s horším vývojem

Reakce MF:

Hejtman Pardubického kraje ve svém vyjádření (16.11. Radní schválili rozpočet…) kritizuje odhady daňových příjmů Ministerstva financí a považuje je za „imaginární zdroje“.

K tomu je potřeba uvést, že Ministerstvo financí ve svých predikcích ekonomického vývoje, a tedy i daňových příjmů, neustále opakuje, že se jedná o pouhé odhady, nikoli o jistotu. Zároveň zdůrazňuje, že existují významná rizika směrem dolů, tedy působící na snížení výnosu z daní. S touto skutečností proto musí všechny subjekty, pro které je znalost výše daňových příjmů důležitá, počítat. Mezi ně patří i kraje.

V průběhu roku, s tím, jak dochází k aktualizaci daňové predikce, jsou během společných setkání zástupců Ministerstva financí a vedoucích ekonomických odborů jednotlivých krajských úřadů poskytovány aktuální informace o vývoji a odhadech daňových příjmů. Kraje obdrží od ministerstva aktualizovaná data tak, aby byly včas varovány před rizikem nižších daňových výnosů. Pochopitelně, vždy se jedná o odhady a zástupci krajů jsou upozorňováni na možné zhoršení vývoje.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.