CZ EN

Daň z nabytí nemovitých věcí má platit primárně prodávající

"Otázky Václava Moravce"
Zdroj: ČT 1 | 29.9.2013 | 12:00 | Pořad: Otázky Václava Moravce

Václav Moravec: Téměř ve všech případech je to kupující, kdo bude podle návrhu zákonného opatření Senátu platit nově daň z nabytí nemovitých věcí.

Reakce MF:

Ministerstvo financí se ohrazuje proti vyjádření moderátora Václava Moravce v pořadu Otázky Václava Moravce ze dne 29. září 2013, kde uvedl, že podle návrhu zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, který připravilo Ministerstvo financí v reakci na výhrady Senátu, platí, že v téměř všech případech je to kupující, kdo bude platit nově daň z nabytí nemovitých věcí.

Ze zcela nepřesné citace návrhu zákonného opatření Senátu, která v pořadu ze strany moderátora zazněla, vyplynulo, že jde-li o nabytí vlastnického práva koupí nebo směnou a převodce a kupující se ve smlouvě nedohodnou jinak, je poplatníkem kupující. Podle předloženého zákonného opatření Senátu je tomu však právě naopak. V případě koupě nebo směny (což je cca 80 % všech zdaňovaných transakcí) má být zachován stávající právní stav, tudíž poplatníkem bude ze zákona i nadále prodávající, nikoli kupující. Kupující bude v těchto případech stejně jako dnes ručitelem. Výlučně tehdy, kdy se tak smluvní strany aktivně dohodnou, může být poplatníkem kupující a ručení se neuplatní.

V ostatních případech, tzn. zejména tehdy, kdy je podle dosavadní právní úpravy poplatníkem nabyvatel, zůstává tento poplatníkem i nadále. Je tomu tak proto, že v těchto případech není možné či vhodné, aby byl poplatníkem původní vlastník, neboť k nabytí vlastnického práva dochází zpravidla bez jeho vůle. Mezi tyto případy však nikdy nepatří nabytí vlastnického práva k nemovité věci koupí ani směnou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.