CZ EN

Vyjasňování není zpochybňování

"Brusel opět kritizoval Kalouskovy auditory"
ceskapozice.cz | Datum: 3.4.2013 | Rubrika: Byznys | Autor: Martin Shabu

Reakce MF

Evropská komise (EK) akceptovala Výroční kontrolní zprávy Auditního orgánu (AO). Všechny pozastavené programy byly pozastaveny na začátku ledna právě kvůli zjištění AO, nikoli kvůli dopisu EK. U obou zmiňovaných operačních programů vydal AO stanovisko s výhradou k funkčnosti řídících a kontrolních systémů, především z důvodů překročení chybovosti (nad 2%). V případě Integrovaného operačního programu požadovala EK vysvětlení týkající se kontradiktorního řízení s řídícím orgánem a výsledky podrobně popsat a zaslat do EK. Do té doby EK nepovažuje vyčíslenou chybovost za posuzovatelnou a tudíž akceptovatelnou. Pokud jde o Operační program Podnikání a inovace, provedl AO dodatečné ověření výpočtu chybovosti, přičemž i nadále chybovost zůstává nad povolenou hranicí 2% stanovenou EK.

V případě auditu je vysvětlování a objasňování stanovisek zcela běžným postupem a není možné jej interpretovat jako nějaký spor či kritiku práce jedné ze stran. Dále připomeňme, že v případě pozastavení regionálních operačních programů bylo MF vystaveno kritice krajů, že audit byl příliš přísný. Zde se jednoznačně ukazuje, že Evropská komise s postojem krajů nesouhlasí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.