CZ EN

Ministr financí byl 28. října pracovně v Berlíně

Týden | 3.11.2014 | Rubrika: Editorial | Strana: 3 | Autor: Daniel Köppl

…Stejně jako fakt, že se místopředseda vlády a ministr financí místo oslavy vzniku státu vypraví na výlet do Berlína. Zemanovo chování lze v lepším případě ještě ospravedlnit věkem, ztrátou soudnosti nebo třeba tím, že chtěl jenom vidět, jak to v tom letadle vypadá (a ono mezitím, potvora, vzlétlo). Ovšem v případě Andreje Babiše podle všeho jde o ukázkový důkaz ignorance politiky. V jeho případě se lze jen stěží vymluvit na to, že mu nedošla symbolika 28. října…“

Reakce MF:

Podle Daniela Köppla (Editorial, 3.11.2014) byla účast ministra financí Andreje Babiše na konferenci Globálního fóra pro transparentnost a výměnu informací v daňových záležitostech, která se konala v Berlíně během oslav státního svátku České republiky, výletem a ukázkovým důkazem ignorance politiky. Takové vyjádření považuje Ministerstvo financí za nepochopení jak významu uskutečněného jednání a role České republiky v něm, tak strategického významu dohody, kterou ministr financí ČR na závěr tohoto fóra podepsal.

Jednalo se o klíčové jednání pod záštitou OECD, kterého se zúčastnilo více než 30 ministrů financí a zástupci 14 mezinárodních organizací, a které lze z hlediska ekonomických zájmů České republiky považovat za jednu z nejdůležitějších událostí roku. Globální fórum je vzhledem ke svému rozsahu jedinečnou platformou pro jednání na nejvyšší politické úrovni, směřujícímu k dosažení transparentnosti výměny informací v daňových záležitostech, která je pro efektivní boj proti daňovým únikům nepostradatelná. Boj proti daňovým únikům je přitom jednou z priorit vlády ČR a hlavní prioritou Ministerstva financí.

Česká republika se jednání zúčastnila jako člen neformální skupiny 56 zemí usilujících o brzké přijetí nového globálního standardu pro automatickou výměnu informací o daňových poplatnících co největším počtem jurisdikcí, včetně daňových rájů. V důsledku této iniciativy a aktivní role České republiky v ní, se významná finanční centra na této konferenci zavázala ke konkrétnímu časovému plánu pro výměnu informací, což nejen daňové správě České republiky pomůže omezit daňové úniky snižující příjmy veřejných rozpočtů. Kromě podpisu tohoto instrumentu byla také přijata revidovaná kritéria výměny informací pro daňové účely posilující například požadavek na získání informací o skutečných vlastnících (beneficial ownership), či rozšířen mandát globálního fóra do konce roku 2020.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.