CZ EN

Náklady na vybudování a provoz EET se nezvyšují

"Evidence tržeb vyjde dráž, než se čekalo"
Zdroj: E15 | Datum: 11.6.2015 | Rubrika: Události | Strana: 02 | Autor: Pavel Otto

Reakce MF:

Ministerstvo financí odmítá tvrzení uvedené v deníku E15, podle kterého došlo k navýšení nákladů na vybudování a provoz Elektronické evidence tržeb. Autor článku se odvolává na údajná „nová čísla“ Ministerstva financí, jejichž zdroj však neuvádí. Ve skutečnosti však pracuje s daty obsaženými v pilotní studii k projektu EET z počátku roku 2015, která pracovala s hrubými odhady nákladů, které byly následně - v souladu s vývojem zákona a specifikací jednotlivých požadavků - zpřesněny a redukovány na jejich aktuální výši.

Ta je uvedena jak v důvodové zprávě k předloženému zákonu, tak v její příloze RIA. Nelze tak absolutně souhlasit z tvrzením, že došlo k navýšení předpokládaných výdajů. Ty byly naopak sníženy, přičemž Ministerstvo financí předpokládá, že v zadávacích řízeních vysoutěží ještě nižší cenu.

Nadále tedy platí, že výši vstupních nákladů souvisejících s vybudováním IT systému elektronické evidence tržeb a nákladů spojených s jeho bezproblémovým náběhem (hardware, software, infrastruktura, modul pro účtenkovou loterii…) předpokládáme v maximální výši 370 mil. Kč. Náklady na provoz a správu IT jsou odhadovány ve výši do 170 mil. Kč. Vzhledem k předpokládanému zvýšení daňového inkasa ve výši cca 10-12 mld. Kč ročně je tedy EET výrazně efektivním opatřením.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.