CZ EN

Reakce na článek o monitorovacím systému hazardu na Euro.cz

"Babišův úřad se topí v hazardu, opakuje chyby, které udělal u EET"
Zdroj: Euro.cz | Datum: 11.10.2015

Reakce MF:

Ministerstvo financí dne 24. 8. 2015 uveřejnilo ve Věstníku veřejných zakázek Oznámení předběžných informací, který představuje zákonný předpoklad pro budoucí vyhlášení veřejné zakázky a jehož smyslem je informovat o úmyslu zadavatele zadat veřejnou zakázku. Takovéto předběžné oznámení nemá závazný charakter, to znamená, že Ministerstvo financí nemusí k zadání veřejné zakázky přistoupit. Naopak po uplynutí zákonné lhůty pro uveřejnění předběžného oznámení může být veřejná zakázky vyhlášena kdykoliv, záleží tedy pouze na zadavateli.

Ministerstvo financí nemá v současné době žádný systém, který by umožňoval efektivní kontrolu regulovaných subjektů. Zároveň je pro Ministerstvo financí velice obtížné koordinovat s jednotlivými samosprávními celky (zejména obcemi) agendu správních řízení ve věci vydávání a rušení povolení k provozování jednotlivých technických herní zařízení. Ministerstvo financí také postrádá jakékoliv nástroje pro efektivnější výběr odvodů z loterií a jiných podobných her. Na všechny tyto nedostatky navíc upozornila i kontrolní zpráva NKÚ (Kontrolní protokol o kontrole č. 13/35 „Příjmy státního rozpočtu související s provozováním loterií a jiných podobných her“).

Ministerstvo financí se ohrazuje proti výroku, že by v případě EET či kterémkoliv jiném projektu postupovalo neoprávněně při nakládání s rozpočtovými pravidly. Ministerstvo financí skutečně přistoupilo k zabezpečení technického řešení EET až v legisvakanční době. Důvodem, proč bylo přistoupeno k tomuto velmi konzervativnímu řešení, které není v praxi státní správy obvyklé, je skutečnost, aby tento klíčový projekt nebyl nadále ohrožen účelovým napadáním údajně nezákonného postupu, zejména ve spojení s vynakládáním finančních prostředků.

Monitorovací systém, který má být předmětem dané veřejné zakázky, umožní efektivnější kontrolu a zajištění řádného provozování loterií a jiných podobných her. V této souvislosti je nutné podotknout, že takový systém by byl pro Ministerstvo financí potřebný již v současné době, tedy i podle stávajícího zákona a bez ohledu na to, zda bude přijat nový zákon. Pokud, jak pevně věříme, nový zákon přijat bude, bude monitorovací systém odpovídat i opatřením pro ochranu hráčů dané novým zákonem, přičemž k této situaci budou přizpůsobeny příslušné mechanismy ve smluvním vztahu. Ministerstvo financí tedy i v tomto případě naprosto vylučuje, že by hrozilo jakékoliv neoprávněné vynakládání s rozpočtovými prostředky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.