CZ EN

MF je prvním ministerstvem, které veřejnosti otevřelo přístup k fakturám

Ministerstvo financí odmítá interpretaci Úřadu vlády, který v reakci na spuštění portálu pro prezentaci opendat MF informoval, že podobný systém již Úřad vlády spustil od 1. ledna letošního roku. Ministerstvo financí je prvním orgánem státní správy, který zveřejňuje své smlouvy na internetu v rozsahu, který překračuje povinnost danou zákonem.

Úřad vlády zveřejňuje odkaz na svůj profil zadavatele, kde jsou zveřejněny smlouvy u všech veřejných zakázek nad 500 tis. Kč. Tato povinnost je nicméně dána zákonem o veřejných zakázkách a v této podobě na svých profilech zadavatele musí zveřejňovat uzavřené smlouvy všechny úřady. Tyto informace zveřejňuje Ministerstvo financí na svých internetových stránkách již od roku 2011. Dále Úřad vlády nově zveřejňuje také seznam smluv uzavřených od 1.1.2015 – tento seznam je zatím zcela prázdný, protože ÚV zřejmě zatím v novém roce žádnou smlouvu neuzavřel.

Ministerstvo financí však na stránkách data.mfcr.cz zveřejňuje seznam všech smluv a jejich náležitostí, jako je například dodavatel, platnost smlouvy, částka, či odkaz na související faktury. Za podstatné považujeme, že tyto informace jsou zveřejňovány ve strojově čitelném formátu, což znamená, že s nimi občané mohou dále pracovat. Lze v nich vyhledávat, filtrovat je, vytvářet analýzy či statistiky. Nic takového není v profilu zadavatele možné, neboť se zpravidla jedná pouze o scany jednotlivých smluv, které navíc nejsou soustředěny na jednom místě, ale u každé zakázky zvlášť.

Ministerstvo financí naopak zveřejňuje informace nejen o uzavřených smlouvách, ale také o smlouvách uzavřených v minulosti (např. smlouvy dlouhodobé či smlouvy rámcové, které jsou stále platné a ze kterých se čerpá). Kromě toho nový portál Ministerstva financí obsahuje také informace o fakturách, provozních nákladech Ministerstva či statistikách z oblasti hazardu a mnoho dalších otevřených dat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.