CZ EN

Draghi ví, že Česko je fiskální premiant

Zdroj: Hospodářské noviny | 28.4.2016 | Rubrika: Názory | Strana: 9

Ohrazuji se proti komentáři ekonoma Lukáše Kovandy Jak Draghi zvýšil hlas na Babiše (HN, 25. 4. 2016), podle kterého evropské státy včetně ČR svou fiskální politikou podrývají snahy centrálních bankéřů o dluhovou stabilizaci.

Naprosto vylučuji, že by ECB v této souvislosti směrem k nám byť jen naznačila jakoukoliv nespokojenost. Naopak, svou fiskální disciplínou patříme mezi naprosté evropské premianty, což v pátek potvrdil i Eurostat. ČR se velikostí svého deficitu v roce 2015 zařadila na 6. nejlepší místo a velikostí svého zadlužení na 7. nejlepší místo v EU.

V letošním roce jsme za 1. čtvrtletí dosáhli nejlepšího výsledku hospodaření od roku 1993 při přebytku 43,6 mld. Kč.

Souhlasím, že Česko by mělo směřovat k postupnému vyrovnávání hospodaření a stabilizaci dluhu. Proto také za mého působení, na rozdíl od mých předchůdců, dluh reálně poklesl, a to o celé 4 p.b. A to vše navíc při výrazném růstu investic o 30 % a poklesu úrokových výdajů o 14 %. Nemá-li autor důvěru v ministerstvo financí, doporučoval bych jeho pozornosti prognózu ČNB.

Zatímco v roce 2014 bylo saldo vládního sektoru -1,9 % HDP, v roce 2016 už ČNB prognózuje jen -0,5 % a v roce 2017 očekává vyrovnané hospodaření.

Mario Draghi má možná třídu plnou čtyřkařů, na které musí zvyšovat hlas, ale ČR mezi ně určitě nepatří. Stejně jako v uplynulých dvou letech budu i nadále trvat na tom, aby se naše fiskální vysvědčení nadále jen a jen zlepšovalo.

Andrej Babiš,
ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.