CZ EN

MF odmítá dezinformace o technickém řešení evidence tržeb

Zprovoznit online pokladnu bude oříšek. ‚Ať si to Babiš vyzkouší‘
Zdroj: Echo24.cz | Datum: 11.7.2016 | autor: Tereza Vilímová

Reakce MF:

Strašení, strašení, strašení

Podle "nezávislého odborníka" Michala Altair Valáška hrozí kolaps online pokladen, protože v minulosti kolabovaly některé informační systémy státní správy (např. registr vozidel). Když pomineme pomýlenost této argumentace "jednou špatně - všechno špatně", musíme uvést, že systém pro příjem datových zpráv z EET projde před spuštěním řádnými zátěžovými i penetračními testy. Systém je dimenzován na příjem tisíců datových zpráv za každou sekundu. Nesmyslná je argumentace, že takový provoz není reálný - obdobný provoz zvládají např. vyhledávací portály, které vykonávají mnohem složitější aktivity než zaslání potvrzovacího kódu.

Systém není zastaralý

Pro systém EET byly zvoleny takové technologie, které se dnes běžně používají a nedá se ani náhodou říct, že by byly zastaralé nebo snad nepřátelské. Naopak, jde o technologie a softwarové standardy, které jsou nejvíce rozšířeny a jsou podporovány na různých typech zařízení - právě pro zjednodušení práce vývojářů software a pro snížení nákladů podnikatelů. Vlastní data jsou přenášena ve formátu XML, který je běžně používán a celosvětově standardizován. Rovněž použité digitální certifikáty odpovídají mezinárodním standardu x.509 verze 3. Ministerstvo financí nepopírá, že některá starší zařízení nemusí být schopna zajistit komunikaci se systémem finanční správy; takových však bude menšina.

Testovací prostředí je již měsíc plně funkční

Finanční správa spustila 13. června plně funkční testovací prostředí pro vývojáře pokladních systémů. V současné době jsou již desítky vývojářů SW, respektive firem dodávajících pokladní řešení, které toto prostředí označované jako "playground", využily. Testovací prostředí rozhodně není neúplné, naopak, poskytuje plnou funkcionalitu ostrého prostředí. Během téměř měsíční provozní doby testovacího prostředí se navíc neobjevily žádné poznatky, které by směřovaly k úpravě technické specifikace rozhraní.

Podnikatelé si dokážou vybrat optimální řešení

I přes masivní kampaň Hospodářské komory směřující k odložení evidence tržeb pod záminkou "neinformovanosti podnikatelů" jsou informace podané panem Plachým nesmyslné. Podnikatelé prý nevědí "jak to bude fungovat a s jakým systémem budou pracovat". Podnikatelé budou samozřejmě pracovat buď s existujícím pokladním řešením, na který jsou zvyklí, případně s nově vybraným řešením, které si mohou zvolit z nabízené palety desítek dodavatelů. Vybrané řešení pak bude pro podnikatele automaticky zajišťovat odesílání informací o tržbách, podnikatelé se tedy nebudou muset učit ovládat žádný speciální systém.

Informací je dostatek

Ministerstvo financí a Finanční správa již více než rok objíždí kraje s informacemi o evidenci tržeb, účastní se i akcí pořádaných podnikatelskými svazy a zajišťuje informační kampaň v médiích. Finanční správa také provozuje oficiální informační web www.etrzby.cz, na kterém jsou k nalezení komplexní informace k evidenci tržeb, včetně řešení specifických situací. Podnikatelské svazy pak často pomáhají podnikatelům s výběrem optimálního pokladního řešení pro jejich podnikání.

Postupné spouštění

Systém bude spouštěn postupně ve 4 fázích, aby byla mimo jiné rozložena zátěž pro dodavatele pokladních řešení. Podnikatelé budou mít dostatek času na výběr řešení - samozřejmě podnikatelé v první fázi, tedy stravovací a ubytovací služby, by neměli výběr pokladního zařízení (pokud jen nemají) odkládat. Spuštění evidence tržeb je stále plánováno k 1. prosinci a Finanční správa bude plně připravena, včetně centrálního IT systému.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.