CZ EN

MF odmítá nést odpovědnost za důsledky dohod, kterých se neúčastnilo

V souvislosti s aktuálně mediálně exponovaným příjezdem prvního vlaku s naftou z Německého skladu zkrachovalé Viktoriagruppe, prohlásila advokátka nového vlastníka skladu Kateřina Radostová, že orgánem, který by nyní měl jednat s insolvenčním správcem, aby uznal pohledávky českého státu, je Ministerstvo financí. („Teď nastane ten druhý krok, kdy si myslím, že ta tíha bude na ministerstvu financí, aby dojednala dohodu se správcem, aby uznal vlastně pohledávky českého státu.“ Kateřina Radostová, Zdroj: ČT 1, 13.10.2016, Události)

Proti tomuto výroku se Ministerstvo financí důrazně ohrazuje. Přivážení nafty do Česka je výsledkem jednání výlučně mezi insolvenčním správcem společnosti Viktroriagruppe, Správou státních hmotných rezerv a novým vlastníkem Krailing Oils Developement, s.r.o., kterého zastupuje právě Kateřina Radostová. Ministerstvo financí se těchto jednání neúčastnilo a obsah výsledné trojstranné dohody mezi těmito subjektu mu není znám. Považujeme přitom za krajně nestandardní, že jak insolvenční správce, tak překvapivě i Vedení Státních hmotných rezerv odmítlo smlouvu zveřejnit, a to i po opakovaných výzvách ze strany Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který koordinuje postup Českých orgánů v insolvenčním řízení na společnost Viktoriagruppe.

Nelze vyloučit, že smluvní ujednání, o nichž však Ministerstvo financí nebylo informováno, s nějakou roli Ministerstva uvažují. Ministerstvo financí však o ničem takovém informováno nebylo, ani s ním nebyly žádné jeho role konzultovány. Za výše uvedené situace proto jednoznačně odmítáme naznačenou konstrukci, ze by "tíha druhého kroku" spočívala na Ministerstvu financi, jak zaznělo v Událostech dne 13.10.2016.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.