CZ EN

Stanovisko MF k návrhu na odložení etržeb o 2 roky

Návrh na odložení účinnosti Zákona o evidenci tržeb vnímáme v kontextu dosavadní opoziční rétoriky vůči e-tržbám, která se vyznačuje zkreslováním faktů a strašením podnikatelů prostřednictvím záměrných dezinformací. Důvody pro odklad, které TOP 09 zmiňuje, jsou zcela zástupné a fiktivní:

  • Příprava technického zabezpečení evidence tržeb probíhá podle plánu. Dodavatelé pokladních řešení již představili svá řešení, spustili své kampaně na propagaci, podnikatelé se již na EET připravují.
  • Není pravdou, že by MF měnilo v průběhu příprav výklad a podmínky elektronické evidence tržeb. Od platnosti zákona pracuje MF a FS podle přesně stanoveného harmonogramu a aktivně komunikuje s podnikatelskou veřejností. Zpřesněná metodika vydána FS pouze vysvětluje specifické situace, které nastávají v běžné podnikatelské praxi.
  • Tvrzení, že zavedením EET zanikne podnikání, je stejné jako říkat, že budu-li podnikatelé řádně platit daně, zbankrotují. Takovou konstrukci Ministerstvo financí odmítá, našim cílem je naopak snížení daňové zátěže (snížení DPH ve stravování z 21% na 15% je součástí doprovodného zákona) a narovnání podmínek pro podnikání.
  • Zrušení elektronické evidence tržeb by rozhodně nepřineslo stejné podmínky pro všechny, ale pouze by prodloužilo současný neudržitelný stav nerovného podnikatelského prostředí, kdy je většina podnikatelů "šikanována" menšinou, která neplatí daně a pokřivuje současný systém.
  • Některá z forem evidence tržeb funguje již v 16 zemích EU. ČR tedy není žádnou zkušební laboratoří, ale například poslední zemí V4, která evidenci tržeb nemá.
  • Finanční a celní správa bude první dva měsíce, tedy v prosinci a v lednu, k obchodníkům tolerantní. Jejím úkolem bude spíše obchodníky na změnu znovu upozorňovat, pomoci jim na změnu se připravit a informovat o případných situacích které nejsou v souladu se zákonem.

Odložení EET o 2 roky je zcela nekonstruktivní návrh, který by státu i podnikatelům přinesl pouze další náklady. Opozice by tak tímto návrhem do slova hodila do koše již téměř vybudovaný systém EET, který by sám po zavedení ve všech segmentech v rámci 4 fází přinesl do státního rozpočtu téměř dvě desítky miliard korun. Návrh TOP 09 je z hlediska dlouhodobé koncepce MF zásadně nekoncepční a Ministerstvo financí ho odmítá jako politické gesto a součást předvolební kampaně.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.