CZ EN

Změna ředitele AO vyplynula z požadavků služebního zákona

"Rozvrtá policie Čapí hnízdo?"
Zdroj: ČRo Plus | 9.2.2016 | 18:10 | Pořad: Názory a argumenty

Reakce MF:

Ministerstvo financí odmítá výroky redaktora Jiřího Leschtiny, který ve vysílání Českého rozhlasu Plus nepřesně okomentoval změnu ve vedení Auditního orgánu.

Zásadně se ohrazujeme proti tvrzení, že ministr financí Andrej Babiš bývalého ředitele Evžena Mrázka odvolal či, použijeme-li citaci redaktora Leschtiny, se jej „zbavil“ z důvodu údajného zadání mimořádného auditu projektu farmy Čapí hnízdo ze strany Evropské komise. Zdůrazňujeme, že výběrové řízení na pozici ředitele Auditního orgánu proběhlo zcela v souladu se služebním zákonem bez jakéhokoliv vlivu nebo zapojení ze strany ministra financí Andreje Babiše. Navíc Ministerstvo financí žádný požadavek na provedení mimořádného auditu projektu farmy Čapí hnízdo ze strany Evropské komise doposud neobdrželo.

Opakovaně vysvětlujeme, že změna na pozici ředitele Auditního orgánu vyplynula z požadavku Zákona o státní službě „přesoutěžit“ všechny vedoucí pracovníky všech veřejných institucí do 30. června 2016. V souvislosti s tím tak v současnosti na Ministerstvu financí probíhají desítky výběrových řízení na ředitele jednotlivých odborů i vedoucích oddělení. Služební zákon obecně předpokládá určité kvalifikační předpoklady potenciálních uchazečů, které jsou dále doplněny o další konkrétní kvalifikační předpoklady vyplývající z interního právního předpisu daného funkčního místa, v tomto případě ředitele odboru 52 – Auditní orgán. Požadavky na tuto pozici jsou stanoveny dlouhodobě v nezměněné podobě a byly dopředu známé všem potencionálním uchazečům. Jednou z klíčových podmínek přijetí do funkce ředitele Auditního orgánu je znalost anglického jazyka na úrovni tři, a to nejen z důvodu toho, že na této pozici dochází k častým osobním jednáním se zástupci Evropské komise, ale zejména proto, že je standardně hrazena z finančních prostředků. Bývalý ředitel Evžen Mrázek, i přes svou erudovanost v daném oboru, nesplnil veškeré kvalifikační předpoklady, a proto ve výběrovém řízení neuspěl. Protože se však jedná o kvalifikovaného odborníka s cennými zkušenostmi v oblasti auditu, působí Evžen Mrázek na Ministerstvu financí nadále jako poradce náměstka sekce 04 Finanční řízení a audit.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.