CZ EN

Finanční správa zkvalitněním metodiky nikam necouvá

Reakce na článek: Finanční správa opatrně couvá. Zajišťovací příkazy čeká revize
Autor: Tereza Vilímová | Zdroj: Echo24 | Datum: 1. 11. 2017

Finanční správa zkvalitňuje současnou praxi vydávání zajišťovacích příkazů a vydává nový metodický pokyn, kterým se tento institut bude řídit. Úprava byla připravena na základě provedené hloubkové analýzy dosavadní praxe a s ohledem na vývoj aktuální judikatury správních soudů. Nový pokyn sjednocuje, zpřesňuje a zkvalitňuje současnou praxi vydávání zajišťovacích příkazů. Vyvozovat z vydání nového pokynu skutečnost, že „používání zajišťovacích příkazů není úplně v pořádku“, že „finanční správa couvá“, nebo že se „sporným opatřením bude nově zabývat expertní skupina na Ministerstvu financí“ , jak se v některých médiích objevuje, je zcela zavádějící.

Expertní skupina k problematice zajišťovacích příkazů funguje v rezortu dlouhodobě a jejím cílem je, mimo jiné, právě průběžná precizace správní praxe a průběžná reflexe aktuální judikatury. Nejde tedy rozhodně o žádnou novou iniciativu. Stejně tak odmítáme, že by Finanční správa vydáním nového pokynu kamkoliv couvala. Je zcela přirozené, že Finanční správa svou správní praxi zlepšuje a musí také reflektovat posun v judikatuře soudů, ze které vyplynula potřeba zpřesnit požadavky na odůvodnění zajišťovacího příkazu, jak v otázce přiměřené pravděpodobnosti budoucího stanovení daně (identifikace podvodného řetězce, existence chybějící daně a souvisejících nestandardních skutečností), tak i odůvodněné obavy o její budoucí dobytnost (komplexní analýza majetkových poměrů daňového subjektu).

Více informací o nové metodice v tiskové zprávě Finanční správy.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.