CZ EN

Reakce na nesprávnou interpretaci výsledků jednání MF se SMS

Ministerstvo financí se ohrazuje proti nepřesné mediální interpretaci výsledků včerejšího jednání se Sdružením místních samospráv (SMS). Zástupci Ministerstva financí si vyslechli výhrady a požadavky starostů na úlevy z elektronické evidence tržeb pro vesnické a dobrovolné spolky. Ti však v čele s náměstkyní Alenou Schillerovou SMS ujistili, že se elektronická evidence tržeb týká pouze příjmů z podnikání (soustavná činnost za účelem dosažení zisku). A tedy spolky, které v rámci své hlavní činnosti vyvíjí i příležitostnou (nikoliv soustavnou) výdělečnou činnost, jako je pořádání společenských akcí ve formě například tradičních plesů nebo tanečních zábav, které mohou být spojeny s uskutečněním plateb např. v souvislosti s prodejem vstupenek a občerstvení, evidenci tržeb nepodléhají.

Nejedná se však o žádnou novinku. Tuto problematiku jasně definuje již metodika vydaná v srpnu 2016 (Metodický pokyn k aplikaci zákona o evidenci tržeb, str. 7-8). Finanční správa nebude v této záležitosti zpřesňovat již vydanou metodiku či zavádět novou výjimku, pouze vydá dokument s konkrétními vysvětlujícími příklady, které spolkům pomohou se v této věci lépe zorientovat. Jde tedy o nešťastnou dezinterpretaci ze strany médií.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.