CZ EN

Výhrady k celníkům jsme si už vyjasnili

V dnešních Hospodářských novinách se v článku „Celníci budou moci kontrolovat EET v utajení, s krycími doklady“ objevily některé zavádějící a nepřesné informace, které bychom chtěli uvést na pravou míru. List informuje o chystané novele, která umožní celním orgánům u některých kontrol používat tzv. krycí doklady, tedy prokazovat se pod falešnou identitou. Potud je vše správně.

Nesprávné je ale naopak tvrzení, že s návrhem nesouhlasí Ministerstvo vnitra ani Komora daňových poradců kvůli tomu, že by měli celníci získat více pravomocí než policie a že jejich nové kompetence představují zásah do práv a svobod jednotlivců. Realita je taková, že s oběma si vše Ministerstvo financí již vyjasnilo ve vnějším připomínkovém řízení.

To, že se návrh vztahuje pouze na použití krycích dokladů a na nic dalšího, uvedlo Ministerstvo financí již ve svém zdůvodnění k úpravě. Ministerstvo vnitra s Komorou daňových poradců nicméně ve svých připomínkách vyjádřily obavy, zda není návrh formulován příliš široce a neurčitě. Ministerstvo financí jejich připomínky zohlednilo a návrh náležitě upřesnilo, aby se výslovně vztahoval pouze na použití krycích dokladů, jeho výklad byl jednoznačný a nevzbuzoval pochybnosti z pohledu ochrany ústavních práv.

Krycí doklady celní orgány využívají už dnes, avšak pouze při vyšetřování trestných činů. Díky navrhované úpravě budou moci použít falešnou identitu i při některých kontrolách, které nelze provést bez toho, že si kontrolovaná osoba neuvědomuje, že je kontrolována. Kontrolor musí mít možnost se prokázat pod změněnou identitou, protože jinak by kontrola ztratila smysl.

Týká se to takových případů, kdy zákon požaduje, aby před poskytnutím určité služby prokázal zákazník svoji totožnost. Jedná se například o hraní hazardních her nebo poskytování ubytovacích služeb. Krycí doklady jsou pro Celní správu zcela nepostradatelným prostředkem i kvůli ochraně života, zdraví či majetku kontrolora, jeho rodiny a dalších lidí v jeho okolí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.