CZ EN

MF bude připravenost na přijetí eura vyhodnocovat i nadále

Reakce na: „Žádná zpráva, dobrá zpráva“
Datum: 12.8.2019 | Autor: Vojtěch Srnka | Zdroj: Respekt | Rubrika: Fokus agenda | Strana: 34

Ministerstvo financí se ohrazuje proti některým nepřesným zavádějícím tvrzením, které se objevily v časopise Respekt, na serveru ihned.cz a v dnešních Hospodářských novinách. Ty mohou budit dojem, že vláda zrušila zpracování materiálu Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou, jehož obsahem je mimo jiného vyhodnocení plnění konvergenčních kritérií a podklad pro rozhodnutí o stanovení termínu pro zavedení eura v ČR.

Ve skutečnosti vláda dne 30. července schválila zrušení části usnesení vlády z roku 2005 (resp. jeho znění po úpravě z roku 2008), které ukládá ministru financí pravidelně informovat vládu o činnosti Národní koordinační skupiny pro zavedení eura za uplynulý kalendářní rok. Toto pravidelné informování se týkalo pouze činnosti této koordinační skupiny.

Praktické přípravy na zavedení eura probíhají již od roku 2011 v redukované podobě. Národní koordinační skupina pro zavedení eura v České republice se dne 6. dubna 2011 na svém jednání usnesla, že v období redukovaných příprav bude těžiště aktivit soustředěno do přímé působnosti národního koordinátora pro zavedení eura. Po rezignaci národního koordinátora počátkem roku 2017 přešel výkon již tak minimalistické agendy na Ministerstvo financí. V případě jmenování národního koordinátora nebo změně priorit vlády pak Ministerstvo financí pravidelné informování vlády obnoví, a to jako součást budoucího usnesení vlády o jmenování národního koordinátora pro zavedení eura.

MF zároveň připomíná, že zrušení pravidelného informování vlády o činnosti Národní koordinační skupiny pro zavedení eura je pouze dočasným opatřením a nemá žádný dopad na případné přijetí eura. Věcnou ekonomickou analýzou pro optimální načasování přijetí eura se budou vláda a Česká národní banka i nadále zabývat v rámci pravidelného projednávání materiálu Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.