CZ EN

Zájem o Dluhopis Republiky neklesá

Reakce na: „Zájem lidí o státní dluhopisy je menší“
Právo | 4.10.2019 | Rubrika: Trhy & ekonomika | Strana: 15 | Autor: Jakub Svoboda

V médiích se opětovně objevila informace, že Ministerstvo financí zamýšlelo občanům prodat státní dluhopisy za 80 mld. Kč. Upřesňujeme, že Ministerstvo financí před spuštěním projektu pouze deklarovalo svou dlouhodobou strategii, a to zvýšit podíl státních dluhopisů domácností na celkové výši dluhu na úroveň 5 %, přičemž termín dosažení této hodnoty není stanoven. MF v souladu s tímto cílem spustilo nepřetržitý prodej Dluhopisu Republiky, který proběhl již ve čtyřech upisovacích obdobích.

Ve 4. emisi se prodalo 1,2 mld. Kč státního dluhopisu, přičemž lidé si za všechna upisovací období pořídili dluhopisy za zhruba 10,4 mld. Kč. Z komparace množství dluhopisů prodaných ve čtvrté emisi s částkou 80 mld. Kč tak nelze vyvozovat, že by zájem o dluhopisy klesal. Emise státního dluhopisu bude pokračovat i nadále, a proto očekáváme, že se k deklarovanému cíli postupně přiblížíme.

Připomínáme, že cílem emise dluhopisů nebylo maximalizovat prodeje státních dluhopisů, ale nabídnout občanům konzervativní a stabilní formu zhodnocení svých úspor za srovnatelných podmínek, jaké mohou využívat i velké finanční skupiny.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.